«Εστίες κινδύνου τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα στη Θεσσαλονίκη»

«Εστίες κινδύνου τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα στη Θεσσαλονίκη» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 944/27-8-2018

Θεσσαλονίκη 27 Αυγούστου 2018

Προς Υπουργούς:

- Εσωτερικών
- Υποδομών & Μεταφορών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Εστίες κινδύνου τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα στη Θεσσαλονίκη»

Βραδυφλεγή βόμβα αποτελούν τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με την αδράνεια των αρμοδίων Υπουργείων να επιτείνει το πρόβλημα. Πρόσφατο περιστατικό η πυρκαγιά σε διατηρητέο ακίνητο στα ανατολικά της πόλης, από την οποία κινδύνεψαν παρακείμενα κτίρια, προκαλώντας αναστάτωση και πανικό σε περίοικους διπλανών πολυκατοικιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά από τα ακίνητα αυτά έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα. Ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών, ακόμη και κατάρρευσης των εγκαταλελειμμένων κτιρίων είναι μεγάλος. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, καθώς σε αρκετά από αυτά διαμένουν άστεγοι, ακόμη και τοξικομανείς. Μάλιστα οι χώροι αυτοί πολλές φορές μετατρέπονται σε σκουπιδότοπους, με αποτέλεσμα επίσης να αυξάνεται ο κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιών.
Οι διερχόμενοι πολίτες βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο από την ύπαρξη τέτοιων ακινήτων, τα οποία μάλιστα μετατρέπονται σε παραπήγματα. Η καταγραφή των εγκαταλειμμένων κτιρίων στο κέντρο της πόλης είναι αναγκαία, καθότι είναι πλέον συχνά τα περιστατικά πυρκαγιών. Όπως επίσης επιβεβλημένες είναι και οι ενέργειες εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστα περιστατικά και να μην κινδυνεύουν συμπολίτες μας και παρακείμενα κτίρια. Τα συναρμόδια Υπουργεία οφείλουν να επιληφθούν του θέματος και να προβούν στην όσο το δυνατόν ταχύτατη λύση του προβλήματος, που προκαλούν τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα στη Θεσσαλονίκη.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα με τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα στη Θεσσαλονίκη, τα οποία αποτελούν εστίες κινδύνου;