«Εκτός παιδικών σταθμών περισσότερα από 50.000 παιδιά»

«Εκτός παιδικών σταθμών περισσότερα από 50.000 παιδιά» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 874/23.8.2018

Θεσσαλονίκη, 23 Αυγούστου 2018

Προς:

-Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΕΡΩΤΗΣΗ
«Εκτός παιδικών σταθμών περισσότερα από 50.000 παιδιά»

«Κούφια λόγια», για πολλοστή φορά, αποδείχθηκαν οι μεγαλεπήβολες διακηρύξεις της κυβέρνησης ότι μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» θα απορροφηθούν σχεδόν όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς.
Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καταγγέλλει ότι περισσότερα από 50.000 παιδιά δεν έλαβαν το πολυπόθητο voucher, με αποτέλεσμα οι οικογένειες τους να βρίσκονται σε απόγνωση καθώς αφενός ανατρέπεται ο προγραμματισμός τους και αφετέρου αδυνατούν οικονομικά να τα στείλουν σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.
Ενδεικτικό της αδυναμίας της κυβέρνησης να ανταποκριθεί με επάρκεια στις αυτονόητες υποχρεώσεις της, σύμφωνα πάντα με την ίδια καταγγελία, είναι ότι στις δυο μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας (Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας), υποβλήθηκαν περισσότερες από 82.000 αιτήσεις, ενώ τα voucher που εξασφάλιζαν μια θέση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς ήταν μόλις 34.500.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των παιδιών που θα μείνουν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών την περίοδο 2018-2019;
- Με ποιόν τρόπο προτίθεται η Κυβέρνηση να διευκολύνει τις χιλιάδες οικογένειες που έμειναν εκτός του προγράμματος;
- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εξαγγελία της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου, για τη δημιουργία 400 νέων δομών παιδικών σταθμών εντός του 2018 προκειμένου να δημιουργηθούν άλλες 10.000 θέσεις για παιδιά;