«Αποτυχία στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού»

«Αποτυχία στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 26/17.7.2018

Θεσσαλονίκη 17 Ιουλίου 2018

Προς Υπουργό:

- Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Αποτυχία στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού»

Μια ακόμη εξαγγελία του Υπουργείου Υγείας, αυτή της λειτουργίας του «οικογενειακού γιατρού», βρίσκεται στον αέρα, καθώς τα προβλήματα στελέχωσης του νέου θεσμού είναι αρκετά. Η εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού καταρρέει πριν καν ξεκινήσει, καθώς οι ίδιοι οι γιατροί αδιαφορούν αρνούμενοι να στελεχώσουν τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Η προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας να εφαρμόσει τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού χαρακτηρίζεται από σπασμωδικές κινήσεις και προχειρότητα, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι η πολιτική του ηγεσία, λειτουργεί με ημίμετρα δημιουργώντας χάος στο σύστημα της δημόσιας υγείας.
Είναι προφανές, από την αποτυχία που χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη ρύθμιση, ότι το σύστημα του οικογενειακού γιατρού δεν ήταν ούτε λειτουργικό, αλλά ούτε και ελκυστικό για τους ελευθεροεπαγγελματίες, που κλήθηκαν να υπογράψουν τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη τις επισημάνσεις των φορέων υγείας για την βιωσιμότητα του συγκεκριμένου θεσμού και έπειτα από την απαραίτητη συνεργασία μαζί τους να προχωρήσει στις αναπροσαρμογές του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, όπου αυτές είναι αναγκαίες. Ειδάλλως, είναι προφανές ότι ακόμη μια βαρύγδουπη εξαγγελία του αρμόδιου Υπουργείου θα μείνει στα χαρτιά.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου το σύστημα του «Οικογενειακού γιατρού» να είναι λειτουργικό και βιώσιμο προς όφελος των πολιτών, αλλά και του συστήματος υγείας γενικότερα;