Η κυβέρνηση βάζει αυτόματο "κόφτη" στο οικογενειακό επίδομα χιλιάδων συνταξιούχων

Η κυβέρνηση βάζει αυτόματο "κόφτη" στο οικογενειακό επίδομα χιλιάδων συνταξιούχων Κύριο

Αρ. πρωτ.: 7599

Θεσσαλονίκη, 11 Ιουλίου 2018

Προς:

-Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Η κυβέρνηση βάζει αυτόματο "κόφτη" στο οικογενειακό επίδομα χιλιάδων συνταξιούχων»

Ένα απίστευτο κόλπο σκαρφίστηκε η κυβέρνηση για να επιβάλλει αυτόματο «κόφτη» στο οικογενειακό επίδομα που λαμβάνουν περίπου 800.000 παλαιοί συνταξιούχοι.
Χρησιμοποιώντας ένα λογιστικό τέχνασμα το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενσωματώνει τα επιδόματα συζύγου και τέκνων στις συνολικές αποδοχές τους, με αποτέλεσμα αθροιστικά η προσωπική διαφορά χιλιάδων συνταξιούχων να φτάνει ή να ξεπερνά το 18%, κάτι το οποίο αυτόματα συνεπάγεται «κούρεμα» σύνταξής αλλά και του επιδόματος.
Όπως εξηγεί δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», όσοι έχουν προσωπική διαφορά έως 18% θα χάσουν όλο το ποσό του επιδόματος και όσοι έχουν μεγαλύτερη θα χάσουν ένα μέρος του.
Αν, για παράδειγμα, η νέα σύνταξη μετά τον επανυπολογισμό είναι μειωμένη κατά 25% συγκριτικά με αυτήν που εισέπραττε κάποιος μαζί με το οικογενειακό επίδομα, τότε η προσωπική διαφορά είναι 25%, αλλά η περικοπή δεν θα υπερβεί το πλαφόν του νόμου, που είναι το 18%.Το υπόλοιπο 7% της προσωπικής διαφοράς θα συνεχίσει να καταβάλλεται στον δικαιούχο, συμπεριλαμβανομένου και ενός μέρους του οικογενειακού επιδόματος.
Όσον αφορά στον καταμερισμό των συνταξιούχων που θα πέσουν «θύματα» των «κρυφών» μειώσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι 600.000 είναι παλαιοί συνταξιούχοι του Δημοσίου, οι 300.000 του ΙΚΑ και οι υπόλοιποι 80.000 διάφορων ειδικών ταμείων όπως των ΔΕΚΟ και των τραπεζών.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Προτίθεται με ρύθμιση νόμου να αναθεωρήσει τη διάταξη που προβλέπει «κρυφές» μειώσεις συντάξεων σε περίπου 800.000 συνταξιούχους
- Σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να επιστρέψει τα χρήματα αυτά εάν και εφόσον ακυρωθεί η μείωση των συντάξεων;