«Αναγκαία η ανακατασκευή του αναχώματος Καλοχωρίου»

«Αναγκαία η ανακατασκευή του αναχώματος Καλοχωρίου» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 7539/10.07.18

Θεσσαλονίκη 10 Ιουλίου 2018

Προς Υπουργούς:

- Υποδομών & Μεταφορών
- Οικονομίας & Ανάπτυξης

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Αναγκαία η ανακατασκευή του αναχώματος Καλοχωρίου»

Το τελευταίο διάστημα τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που σημειώθηκαν στη χώρα μας έπληξαν πολλές περιοχές στην Κεντρική Μακεδονία, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές και ανυπολόγιστες ζημιές σε υποδομές και ιδιοκτησίες. Σε πολλές περιπτώσεις επίσης η ανακατασκευή και συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί το ανάχωμα του Καλοχωρίου στον οικείο Δήμο Δέλτα, όπου η αλλοίωση που έχει υποστεί το έδαφος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, δεδομένου ότι σε μια ισχυρή νεροποντή το ανάχωμα θα καταρρεύσει πλήρως και οι πλημμύρες που θα δημιουργηθούν θα φτάσουν έως και την εθνική οδό. Οι δε καταστροφές που θα προκληθούν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις θα είναι ανυπολόγιστες.
Το ανάχωμα που προστατεύει τη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου και την γύρω περιοχή, Δέλτα Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα χρήζει άμεσης συντήρησης, διότι καθυστερήσεις σε αυτό θα έχουν ως αποτέλεσμα τους χειμερινούς μήνες να κινδυνεύουν εκτάσεις και ιδιοκτησίες, ακόμη και κατοικίες συμπολιτών μας. Τα αρμόδια Υπουργεία οφείλουν να επιδείξουν ενδιαφέρον για το θέμα αυτό και να προβούν σε άμεσες ενέργειες συντήρησης και ανακατασκευής, όπου αυτό κρίνεται επιβεβλημένο, του αναχώματος Καλοχωρίου, ειδάλλως η καταστροφή σε μια ενδεχόμενη υπερχείλιση της λιμνοθάλασσας θα είναι μεγάλη.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία, έτσι ώστε να προχωρήσει άμεσα η συντήρηση και ανακατασκευή του αναχώματος Καλοχωρίου, δεδομένου ότι υπερχείλισή της λιμνοθάλασσας θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην περιοχή;