Ναυαγεί η κρουαζιέρα στην Ελλάδα

Ναυαγεί η κρουαζιέρα στην Ελλάδα Κύριο

Θεσσαλονίκη, 10 Ιουλίου 2018

Αρ. Πρωτ.: 7527

Προς Υπουργούς:
-Τουρισμού
-Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Ναυαγεί η κρουαζιέρα στην Ελλάδα»

Αποθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που καταγράφονται για το παρόν, αλλά και για το μέλλον της κρουαζιέρας στην Ελλάδα εάν δεν αλλάξουν σύντομα τα πράγματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) από το 2015 έως και το 2018 έχει σημειωθεί κατακόρυφη πτώση των προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια σε όλη την επικράτεια.
Παρά τις τυμπανοκρουσίες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ για την ανοδική πορεία του τουρισμού, ο κλάδος της κρουαζιέρας, που θα μπορούσε να είναι η ναυαρχίδα της τουριστικής ανάπτυξης, φαίνεται να ναυαγεί. Στην Ελλάδα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή και τα περισσότερα νησιά στην Ευρώπη, με πρόσβαση στη θάλασσα της Αδριατικής, με το Ιόνιο και το Αιγαίο Πέλαγος είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι φέτος η κρουαζιέρα κινείται σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα από το 2017, μία χρονιά μάλιστα που χαρακτηρίστηκε ως η χρονιά με την πλέον αισθητή μείωση των τελευταίων ετών της τάξεως του 20%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΚΦΝ το λιμάνι του Πειραιά χάνει συνεχώς έδαφος σε προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων, τα λιμάνια του Ιονίου ακολουθούν πτωτική πορεία παρόλο που έχουν το πλεονέκτημα της πρόσβασης στην Αδριατική θάλασσα, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου πληρώνουν το τίμημα του μεταναστευτικού σημειώνοντας ακόμα και μηδενικές προσεγγίσεις.
Η συνολική εικόνα όπως έχει καταγραφεί από το 2015 είναι όχι απλώς πτωτική, αλλά κατακόρυφα πτωτική και απογοητευτική για τη χώρα και την ελληνική οικονομία. Πιο συγκεκριμένα από το 2015 που στο λιμάνι του Πειραιά είχαμε 621 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων, φτάσαμε σήμερα το 2018 τα μέχρι τώρα στοιχεία να δίνουν μείωση 100 προσεγγίσεων.
Αντίστοιχα ανησυχητική είναι η περίπτωση της Θεσσαλονίκης, όπου το 2015 καταγράφηκαν 35 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της πόλης. Το 2016 μειώθηκαν σε 23, το 2017 είχαμε δραματική πτώση στις μόλις 4 αφίξεις όλη τη χρονιά, ενώ για φέτος τα πράγματα είναι ακόμα πιο αποθαρρυντικά με μόλις 3 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στο δεύτερο λιμάνι της χώρας.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επαγγελματίες του κλάδου, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα της κρίσης οι λιμενικές υποδομές σε όλη τη χώρα καταρρέουν, δυσχεραίνοντας την κατάσταση, όταν μάλιστα οι γειτονικές ανταγωνιστικές χώρες προωθούν προγράμματα επιδοτήσεων και επενδύουν τεράστια κεφάλαια στις υποδομές και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να στηριχθεί έμπρακτα ο κλάδος της κρουαζιέρας σε όλη την ελληνική επικράτεια;

-Υπάρχει καταγραφή της κατάστασης των λιμενικών υποδομών σε όλα τα λιμάνια που προσεγγίζονται από κρουαζιερόπλοια, προκειμένου να μπορέσουν να επιλυθούν υπάρχοντα προβλήματα και να βελτιωθούν οι υποδομές και οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους τουρίστες που επιλέγουν την κρουαζιέρα;

-Πώς εξηγούν τα αρμόδια Υπουργεία την κατακόρυφη πτώση των προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης που από 35 το 2015, έφτασαν μόλις τις 3 το 2018, ποιες είναι οι επιπτώσεις στην αγορά και την οικονομία της πόλης και σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν προκειμένου να στηριχθεί ο κλάδος και να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα;