Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει το bullying στα σχολεία

Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει το bullying στα σχολεία Κύριο

Αρ. πρωτ.: 7526

Θεσσαλονίκη, 10 Ιουλίου 2018

Προς:
-Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,
-Υπουργό Εσωτερικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει το bullying στα σχολεία»

Η πρόσφατη αυτοχειρία ενός 14χρονου παιδιού στην Αργυρούπολη της Αθήνας, λόγω του θλιβερού φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού, αναδεικνύει τις πολλαπλές μορφές και διαστάσεις που λαμβάνει το bullying στην κοινωνία μας.
Δυστυχώς η συστηματική και σκόπιμη χρήση σωματικής, λεκτικής ή διαδικτυακής βίας μεταξύ μαθητών τείνει να εξελιχθεί σε «επιδημία», δεδομένου ότι αποτελεί μια καθημερινή πραγματικότητα πολύ πιο συνηθισμένη από όσο φανταζόμαστε. Λειτουργώντας ως αντανάκλαση της κοινωνίας το bullying «γεννά» έμμεσο κοινωνικό αποκλεισμό, θυματοποιώντας κυρίως ανήλικα παιδιά τα οποία βρίσκονται στην αυγή της ζωής τους μιας και «πλάθουν» το χαρακτήρα τους.
Όσα παιδιά στοχοποιούνται εμφανίζουν τάσεις απομόνωσης και κατάθλιψης με δυσάρεστες πολλές φορές προεκτάσεις. Και τα παραδείγματα είναι πολλά στην πατρίδα μας. Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή μελέτη που εκπόνησε πριν λίγα χρόνια το «Χαμόγελο του Παιδιού», τα κρούσματα στη χώρα μας έχουν διπλασιαστεί συγκριτικά με το 2010. Πλέον η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη θέση ανάμεσα σε 41 κράτη, με ένα στα τρία Ελληνόπουλα να έχει πέσει θύμα bullying.
Δεύτερη μελέτη που διεξήχθη από την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου σε σχολεία της Αττικής, μαρτυρά πως το 16% μαθητών δημοτικού σχολείου έχει πέσει θύμα εκφοβισμού.
Δεδομένου, λοιπόν, ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο παρουσιάζει διαρκώς αυξανόμενες τάσεις εντός των σχολικών κτιρίων, η Πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες προκειμένου να το περιορίσει και να το εξαλείψει.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Πως προτίθενται να διαχειριστούν το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο;

- Με ποιόν τρόπο σχεδιάζουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις των δασκάλων-εκπαιδευτικών γύρω από το φλέγον ζήτημα προκειμένου να το περιορίσουν στα ελληνικά σχολεία;

- Τι πρωτοβουλίες προτίθενται να αναλάβουν για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της ελληνικής οικογένειας;