Ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας για τη συμφωνία με τη FYROM

Ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας για τη συμφωνία με τη FYROM Κύριο

Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2018

Αρ. Πρωτ.:  6927/19.6.2018

ΠΡΟΣ :
1. Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης
2. Υπουργό Εξωτερικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας για τη συμφωνία με τη FYROM»

Η εθνικά απαράδεκτη συμφωνία της Κυβέρνησης με τη γείτονα χώρα, τόσο για το όνομα αυτής, όσο και για μια σειρά κρίσιμων θεμάτων όπως είναι η γλώσσα, η ιθαγένεια κλπ, δημιουργεί σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων και ανησυχίας σε πλήθος φορέων και επιχειρήσεων, για το τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη μέρα.
Κάποιοι από τους φορείς που εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους είναι ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) και το Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), που μέσα από τις ανακοινώσεις τους επισημαίνουν τις αρνητικές επιδράσεις που θα υπάρξουν στα εμπορικά σήματα των επιχειρήσεων της Πατρίδας μας, που σε προϊόντα τους φέρουν το τίτλο «Μακεδονία».
Στη συμφωνία που έχει υπογραφεί, μεταξύ άλλων προβλέπεται η λειτουργία μιας μικτής επιτροπής μεταξύ των δύο χωρών, που θα ασχολείται με τα θέματα που αφορούν τις εμπορικές επωνυμίες και τα σήματα. Θα αποφασίζει δηλαδή πως θα ονομάζεται πλέον ο «Μακεδονικός Χαλβάς», ή τα «Μακεδονικά» κρασιά της Βόρειας Ελλάδας κλπ. Δεν υπάρχει όμως καμία αναφορά ποιοι θα συμμετέχουν στην επιτροπή αυτή, τι θα συμβαίνει σε περίπτωση μη συμφωνίας κλπ.

Ύστερα από τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Ποιοι θα συμμετέχουν στη μικτή επιτροπή μεταξύ των δύο χωρών για την επίλυση των θεμάτων που αφορούν εμπορικές επωνυμίες και σήματα;

2. Πως θα διασφαλίζεται η αμεροληψία και η αποτελεσματικότητα της επιτροπής αυτής;

3. Πότε θα αρχίσουν οι συνεδριάσεις και που θα γίνονται;