«Σχέδιο προκαταβολικής είσπραξης φόρων»

«Σχέδιο προκαταβολικής είσπραξης φόρων» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 6530 /05.06.2018

Θεσσαλονίκη 5 Ιουνίου 2018

Προς Υπουργό:

- Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Σχέδιο προκαταβολικής είσπραξης φόρων»

Από τον Ιανουάριο του 2015 που ανέλαβε τις τύχες της Πατρίδας μας η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, έχει λάβει χώρα μια πραγματική επιδρομή στα εισοδήματα της μεσαίας τάξης αλλά και των φυσικών προσώπων γενικότερα, τα οποία συνεχώς μειώνονται.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» τη Δευτέρα 4/6/2018, η Κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά σχέδιο προπληρωμής φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, με βάση τα εκκαθαριστικά του προηγούμενου έτους. Δηλαδή κάθε μήνα, το Υπουργείο θα εισπράττει προκαταβολικά τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ που αντιστοιχεί στο σύνολο των εισοδημάτων των μισθωτών, των συνταξιούχων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των αγροτών κλπ. Το καλοκαίρι, μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα γίνεται η εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ και ανάλογα με το αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι είτε θα συνεχίζουν να πληρώνουν μέχρι το τέλος του χρόνου αν υπάρχει χρεωστικό υπόλοιπο, είτε θα γίνεται αυτόματος συμψηφισμός με μελλοντικές πληρωμές αν το υπόλοιπο είναι πιστωτικό.
Με τον παραπάνω τρόπο, αν φυσικά ευσταθεί το παραπάνω δημοσίευμα, θα μπαίνουν στο ταμείο του Κράτους προκαταβολικά φόροι, επιβαρύνοντας επιπλέον τους φορολογικά εξουθενωμένους πολίτες της χώρας μας.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Εξετάζεται από την πολιτική ηγεσία ή τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών σχέδιο προπληρωμής φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ με βάση τα εκκαθαριστικά του προηγούμενου έτους;

2. Σε περίπτωση που εξετάζεται, από πότε προβλέπεται να ισχύσει;

3. Υπάρχει πρόβλεψη στο επικαιροποιημένο μνημόνιο για την εισαγωγή νέου συστήματος μηνιαίας πληρωμής φόρων που θα γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα;