Αύξηση μεταναστευτικών ροών από Έβρο προς Θεσσαλονίκη

Αύξηση μεταναστευτικών ροών από Έβρο προς Θεσσαλονίκη Κύριο

Αρ. πρωτ.: 5360

Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 2018

Προς:
-Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Αύξηση μεταναστευτικών ροών από Έβρο προς Θεσσαλονίκη»

Το θέμα των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο έτος η κατάσταση φαινόταν ότι έχει ομαλοποιηθεί. Δυστυχώς όμως, από την αρχή του 2018 και ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, παρατηρείται αυξημένη προσφυγική ροή από τον Έβρο, η οποία τελικά συσσωρεύεται στα αστυνομικά τμήματα της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με το από 14/4/2018 δημοσίευμα της εφημερίδας «Τύπος Θεσσαλονίκης», μόνο την Παρασκευή 13/4/2018 βρίσκονταν πάνω από 50 μετανάστες στο αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης για ταυτοποίηση στοιχείων και αποτυπώματα, ενώ μεγάλη προσέλευση παρουσιάζεται και τις επόμενες ημέρες. Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2018 έφτασαν στη Ελλάδα περίπου 2.400 πρόσφυγες, 130% περισσότεροι από τους 1.100 που είχαν εισρεύσει το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανωτέρω εισέρχεται στην Ελλάδα από τον Έβρο, οι καιρικές συνθήκες βελτιώνονται και ταυτόχρονα η πολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή επιδεινώνεται δραματικά, αναμένεται το επόμενο διάστημα δεκάδες χιλιάδες μετανάστες να κατακλύσουν τη χώρα μας, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1) Είναι έτοιμες οι υπάρχουσες δομές να δεχθούν μεγάλο αριθμό προσφύγων και μέχρι ποιο αριθμό;

2) Υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για τη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών;