«Στήριξη ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1»

«Στήριξη ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1» Κύριο

Θεσσαλονίκη, 17 Ιανουαρίου 2018

Αρ. Πρωτ.: 2667/17.01.2018

Προς Υπουργούς:
-Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Εργασίας
-Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Στήριξη ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1»

Ο ινσουλινοεξαρτώμενος Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1 είναι μία χρόνια πάθηση, που προσβάλει νεαρά άτομα και κυρίως παιδιά. Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή πάθηση, καθώς σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ικανοποιητική ρύθμιση μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, όπως περιφερική νευροπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια, νεφροπάθεια κα.
Ο ΣΔ1 είναι ένα αυτοάνοσο χρόνιο νόσημα χωρίς ίαση, το οποίο χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση για τη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, παρά το γεγονός τα νεαρά άτομα και τα παιδιά που έχουν διαγνωσθεί με ΔΣ1 μαθαίνουν να ζουν μία ζωή με την πάθηση και ως ενήλικες, κάθε δύο χρόνια χρειάζεται να περνούν από επαναξιολόγηση στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.). Πρόκειται σαφώς για μία διαδικασία πολύπλοκη και σε αρκετές περιπτώσεις ψυχοφθόρα για τα μικρά παιδιά, που στην πραγματικότητα είναι περιττή, καθώς έχουν διαγνωσθεί με μία χρόνια μη ιάσιμη πάθηση.
Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι περικοπές του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ αναφορικά με την παροχή των αναγκαίων αναλώσιμων υλικών διαχείρισης του ΣΔ1.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο να εξετάσει την επέκταση των παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρία των ασφαλισμένων καθορίζεται επ' αόριστον στον Νόμο 2906 του 2013 συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές και τον ΣΔ1;

-Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για τα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα των ατόμων με ΣΔ1, που αφορούν στην πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες (νέες αντλίες ινσουλίνης με συνεχή καταγραφή γλυκόζης / μετρητή σακχάρου Free Style Libre), καθώς και την πρόσβαση των ανασφάλιστων με ΣΔ1 σε αναλώσιμα με πιστοποίηση (ISO) και από τα φαρμακεία της γειτονιάς".