«Παραμένει υπό αναστήλωση το Αλκαζάρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης»

«Παραμένει υπό αναστήλωση το Αλκαζάρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης» Κύριο

Θεσσαλονίκη, 1 Νοεμβρίου 2017

Αρ. Πρωτ.:858/1.11.2017

Προς Υπουργούς:
-Πολιτισμού και Αθλητισμού
-Υποδομών και Μεταφορών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Παραμένει υπό αναστήλωση το Αλκαζάρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης»

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και ιστορικά κτίρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι το Χαμζά Μπέη Τζαμί, γνωστό ως Αλκαζάρ, που κτίστηκε τον 15ο αιώνα στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου. Πρόκειται για ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά μνημεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το οποίο κρίθηκε διατηρητέο το 1926.
Έχοντας αλλάξει πολλές χρήσεις στο πέρασμα των χρόνων, με πιο έντονα χαραγμένη στη μνήμη των Θεσσαλονικέων αυτή ως κινηματογράφος Αλκαζάρ, που λειτούργησε για 50 περίπου χρόνια, το μνημείο πέρασε στην κυριότητα του Υπουργείου Πολιτισμού το 2006.
Την περίοδο εκείνη ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του κτιρίου από την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, προκειμένου στη συνέχεια να αξιοποιηθεί και να λειτουργήσει ως εκθεσιακός-μουσειακός χώρος, όπου θα εκτίθενται ευρήματα του μετρό της Θεσσαλονίκης.
Παρά το γεγονός ότι οι εργασίες αναστήλωσης του μνημείου κάλυψαν το 80% του έργου, σήμερα, δέκα χρόνια μετά το μνημείο εξακολουθεί και παραμένει υπό κατασκευή, περικυκλωμένο και κρυμμένο πίσω από λαμαρίνες και σκαλωσιές.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Σε ποιο σημείο βρίσκονται σήμερα οι διαδικασίες αναστήλωσης του ιστορικού Αλκαζάρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης;

-Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου και ποια προβλέπεται να είναι τελικά η χρήση του μνημείου;

-Σκοπεύει το αρμόδιο Υπουργείο να παραδώσει σε χρήση το μνημείο, ανεξάρτητα από την πορεία ολοκλήρωσης του έργου του μετρό στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να είναι και πάλι επισκέψιμο;