«Ανάδειξη του Μακεδονικού Τάφου Αγίου Αθανασίου»

«Ανάδειξη του Μακεδονικού Τάφου Αγίου Αθανασίου» Κύριο

Αρ. πρωτ.:378/13.10.2017

Θεσσαλονίκη, 13 Οκτωβρίου 2017

Προς Υπουργό:

Πολιτισμού & Αθλητισμού

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Ανάδειξη του Μακεδονικού Τάφου Αγίου Αθανασίου»

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του 4ου π.Χ. αιώνα βρίσκεται στον Άγιο Αθανάσιο του Δήμου Χαλκηδόνας, ο Μακεδονικός Τάφος του Αγίου Αθανασίου, ένα σπουδαίο αρχαιολογικό μνημείο, που η αποκάλυψή του σύμφωνα πάντα με τους αρχαιολόγους αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων ετών. Για αυτό το λόγο άλλωστε το μνημείο αυτό αποτελεί σημείο αναφοράς για πλήθος μελετών, σχετικά με την ιστορία της Μακεδονίας. Η οικεία Εφορεία Αρχαιοτήτων, αρμόδια για τον Μακεδονικό Τάφο, έχει κάνει αξιόλογες προσπάθειες ανάδειξης του μνημείου, όμως αυτό δεν αρκεί εάν το αρμόδιο Υπουργείο δεν προωθήσει την ενίσχυση των εργασιών ανασκαφής, ολοκλήρωσης και αποκατάστασής του, όπως σχεδιάστηκαν από την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία.
Η ανασκαφική έρευνα, ο εσωτερικός διάκοσμος και τα ευρήματα, μαρτυρούν ότι επρόκειτο για τον τάφο ενός επιφανούς Μακεδόνα στρατιωτικού. Η ανάδειξη του εμβληματικού αυτού μνημείου, δεδομένου ότι βρίσκεται στις παρυφές του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και σε άμεση επαφή με τους κυριότερους οδικούς άξονες, θα ενισχύσει τον πολιτιστικό τουρισμό και θα τονώσει την επισκεψιμότητα της περιοχής, καθιστώντας το σε έναν ακόμη θησαυρό της Μακεδονικής γης. Ως εκ τούτου είναι επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση των εργασιών και η ανάδειξή του από πλευράς Υπουργείου, προκειμένου να προβληθεί η μοναδικότητα του Μακεδονικού αυτού μνημείου.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να ενισχύσει και να ολοκληρώσει τις εργασίες ανασκαφών, αποκατάστασης και ανάδειξης του Μακεδονικού Τάφου Αγίου Αθανασίου;