Σχετικά με την έλλειψη σχεδίου και τη μη ανάληψη δράσεων για το ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας

Σχετικά με την έλλειψη σχεδίου και τη μη ανάληψη δράσεων για το ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας Κύριο

Αρ. Πρωτ. Επερ.: 28

Αρ. Πρωτ. Επικ. Επερ.: 20

Ημερομηνία Κατάθεσης: 19.05.2017

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον: Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

Θέμα: «Σχετικά με την έλλειψη σχεδίου και τη μη ανάληψη δράσεων για το ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας»

Όπως έχει ανακοινωθεί από την ΕΕ, η Ελλάδα παραμένει ουραγός και στους τρεις τομείς της Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς, δηλαδή: την ψηφιακή αγορά, το ηλεκτρονικό εμπόριο και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Η έρευνα της DESI 2017 (Digital Economy and Society Index) κατατάσσει την Ελλάδα στις χώρες με τις χαμηλότερες επιδόσεις της ψηφιακής τεχνολογίας. 26η θέση σε σύνολο 28 χωρών. Η χρήση σταθερής ευρυζωνικής σύνδεσης στην Ελλάδα είναι πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης, αλλά οι ταχείες ευρυζωνικές συνδέσεις (>30Mbps) είναι πολύ χαμηλότερες από την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι ευρυζωνικές συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας είναι επίσης σημαντικά λιγότερες. Το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα είναι σημαντικά χαμηλότερο από την υπόλοιπη Ευρώπη. Μόλις 6% των εταιριών στην Ελλάδα πουλάνε online σε σύγκριση με 17% των εταιριών στην Ευρώπη.
Υπενθυμίζουμε, ότι ο Δρόμος για την Ψηφιακή Ελλάδα (ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας σε μια Ευρώπη που αλλάζει) περιλαμβάνει πρώτον την Ανάπτυξη της Ψηφιακής Παιδείας/κουλτούρας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (π.χ. μέσω του συνόλου των βαθμίδων εκπαίδευσης, της τοπικής Αυτοδιοίκησης, των εθελοντικών δομών/προγραμμάτων εκπαίδευσης από μεγάλες Telecom/IT εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας), για την καταπολέμηση του Ψηφιακού Αναλφαβητισμού, τη γνώση ωφελειών και κινδύνων των Ψηφιακών τεχνολογιών κτλ.. Δεύτερον την Εναρμόνιση (τάχιστη) των Πολιτικών/Κανονιστικού Πλαισίου της Ελληνικής Ψηφιακής Πολιτικής με τις αντίστοιχες Πολιτικές της Ε.Ε. Τρίτον την ενίσχυση των επενδύσεων μεγάλων εταιρειών του χώρου που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και των start-up αντίστοιχων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με υλοποίηση υποδομών (π.χ Ευρυζωνικό δίκτυο κτλ.), στενή συνεργασία με τα clusters που αναπτύσσουν υψηλή τεχνολογία προς όφελος των πολιτών και την ανάπτυξη άμεσου συνδέσμου επικοινωνίας των επιχειρήσεων με το κράτος έτσι ώστε να ενσωματώνονται και να υλοποιούνται άμεσα οι νέες τεχνολογίες (π.χ 5G). Τέταρτον την εναρμόνιση δράσεων ΜΜΕ και Διαφημιστικών/Δημοκοπικών φορέων ενημέρωσης με χρήση νέων τεχνολογιών μέσω και της βέλτιστης χρήση του ραδιοφάσματος, με σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα των πολιτών. Πέμπτον την επιθετική ανάπτυξη πολιτικών της χώρας μας σε ωφέλιμες πολιτικές για την προετοιμασία της χώρας για τα νέα επερχόμενα δίκτυα road map/5G) όσο και σε καινοτόμες εφαρμογές (δορυφορικές/ρομποτικές) που θα χρησιμοποιηθούν προς όφελος του Δημοσίου και της κοινωνίας ευρύτερα.
Το Υπουργείο οφείλει να συμβάλει στην ανάπτυξη των Υποδομών και συγκεκριμένα στην ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας με ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο νομοθεσίας, απλοποίησης και επιτάχυνσης διαδικασιών αδειοδότησης ώστε να είναι σε θέση να μεταφέρουν τον τεράστιο όγκο δεδομένων της νέας ψηφιακής εποχής, στον καθορισμό του φάσματος συχνοτήτων για το 5G, στην εναρμόνιση με τις οδηγίες της ΕΕ, στον καθορισμό της διαδικασίας απόδοσης του ψηφιακού φάσματος στους ενδιαφερόμενους παρόχους, στην απλοποίηση και επιτάχυνση της αδειοδότησης των σταθμών κινητής τηλεφωνίας («κεραίες») λόγω του γεγονότος ότι θα απαιτηθεί μεγάλο πλήθος σταθμών, στην ανάπτυξη από τους παρόχους των δικτύων οπτικών ινών.
Παρακολουθώντας το έργου του Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης διαπιστώνουμε απίστευτη άγνοια των καταιγιστικών τεχνολογικών αλλαγών στην τεχνολογία και ολιγωρία.

Μέχρι στιγμής:

Α. Υλοποιείται μόνο το έργο ΣΔΙΤ «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές Λευκές Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας και Υπηρεσίες Εκμετάλλευσης - Αξιοποίησης των Υποδομών (RURAL BROADBAND)» που υπογράφτηκε στο τέλος του 2014, με καθυστερήσεις όπου υπάρχει θέμα αδειών και συμβολής του δημοσίου.

Β. Ο σχεδιασμός για τα δύο βασικά έργα (Rural Extension και το SuperFast Broadband) αναθεωρείται, παρότι είχε εγκριθεί από την Ε.Ε. από τα μέσα του 2015 και είχε προχωρήσει ο σχεδιασμός σε συνεργασία με την Ε.Ε. και την World Bank με χρονοδιάγραμμα προκηρύξεων το α' εξάμηνο του 2016.

Γ. Έχει εξαγγελθεί (Νοέμβριος 2016) η παροχή δωρεάν ή με επιδότηση της διαδικτυακής σύνδεσης στους μόνιμους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών της Ελλάδας, τους πρωτοετείς φοιτητές, τα άτομα με ειδικές ανάγκες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές και οικονομικές ομάδες καθώς και η δωρεάν δορυφορική πρόσβαση των Ελλήνων που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και σε νησιά του Β.Αιγαίου (με υψηλότερο κόστος ανάπτυξης του έργου, σε σχέση με το αντίστοιχο απενταγμένο έργο της Ν.Δ από τον κ. Σπίρτζη, με απώλεια ευρωπαϊκών κονδυλίων και επιβάρυνση κρατικών πόρων μέσω ΕΕΤΤ, και με μείωση στο 1/5 της προσφερόμενης τηλ/κης κάλυψης) .
Επίσης διαπιστώνουμε, ότι με πρωτοβουλία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δρομολογούνται διαδικασίες για την εξέταση του πλαισίου εγκατάστασης κεραιοσυστημάτων. Συγκεκριμένα στις 26.4.2017 ξεκίνησε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής συζήτηση με θέμα "Εξέταση του πλαισίου εγκατάστασης κεραιοσυστημάτων". Στην Επιτροπή αναφέρθηκε από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ότι είχε κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση «επιστημόνων» για τα παραπάνω θέματα στον προκάτοχο σας κ. Σπίρτζη.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο, η εκπόνηση του οποίου είχε αρχίσει από το 2014;

2. Τι έχετε κάνει για την η ανάπτυξη των υποδομών; Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για το Rural Extension και το SuperFast Broadband;

3. Δεδομένου ότι στις 14.09.2016 η Ευρωπαϊκής Επιτροπή ανακοίνωσε το Σχέδιο Δράσης «5G FOR EUROPE: AN ACTION PLAN» (COM(2016) 588 FINAL) και έχει ορίσει συγκεκριμένες Δράσεις για όλα τα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η δημιουργία «Οδικού Χάρτη για την Εθνική Ανάπτυξη του 5G» έως τέλος του 2017 (National 5G Deployment Roadmap), ο οποίος πρέπει να είναι τμήμα του «Εθνικού Ευρυζωνικού Σχεδίου» και η ταυτοποίηση, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έως το τέλος του 2016, μιας πιλοτικής ζώνης συχνοτήτων για την αρχική εκκίνηση υπηρεσιών του 5G τι έχει κάνει το Υπουργείο ΨΠΤΕ γι' αυτό, σε επίπεδο νομοθεσίας και ανάπτυξης διαδικασιών και επαφών με τους μεγάλους τεχνολογικούς φορείς της χώρας; Έχει δημιουργηθεί Οδικός Χάρτης για την Εθνική Ανάπτυξη του 5G; Έχει ταυτοποιήσει σε ποιά πιλοτική ζώνη του φάσματος συχνοτήτων θα γίνει η αρχική εκκίνηση των δικτύων 5G;

4. Ποια είναι η θέση του Υπουργείου σας σχετικά με την πρόταση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την εξέταση του πλαισίου εγκατάστασης κεραιοσυστημάτων; Ποια ήταν η πρόταση των «επιστημόνων» που κατατέθηκε στον προκάτοχό σας κ. Σπίρτζη; Συμφωνείτε με την παραπάνω πρόταση; Υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση;

5. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Κυβέρνησή σας για να ενισχυθεί η θέση της χώρας στον υπό διαμόρφωση Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Χάρτη (Ψηφιακό Μέρισμα II)

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Ανδριανός Σωτηρίου Ιωάννης
Αντωνιάδης Δημητρίου Ιωάννης
Αντωνίου Βασιλείου Μαρία
Ασημακοπούλου Παναγιώτη Άννα-Μισέλ
Αυγενάκης Κωνσταντίνου Ελευθέριος
Βαγιωνάς Κωνσταντίνου Γεώργιος
Βούλτεψη Ιωάννη Σοφία
Γεωργαντάς Παύλου Γεώργιος
Γιαννάκης Κωνσταντίνου Στέργιος
Γιόγιακας Νικολάου Βασίλειος
Γκιουλέκας Πέτρου Κωνσταντίνος
Δαβάκης Παναγιώτη Αθανάσιος
Δήμας Σταύρου Χρίστος
Δημοσχάκης Σπύρου Αναστάσιος (Τάσος)
Καλαφάτης Αθανασίου Σταύρος
Καραμανλής Αχιλλέα Κωνσταντίνος
Καράογλου Γεωργίου Θεόδωρος
Καρασμάνης Αθανασίου Γεώργιος
Κατσανιώτης Ιωάννη Ανδρέας
Κεραμέως Κωνσταντίνου Νίκη
Κεφαλογιάννη Ιωάννη Όλγα
Κεφαλογιάννης Αχιλλέα Ιωάννης
Κόνσολας Νικία Εμμανουήλ (Μάνος)
Κοντογεώργος Αθανασίου Κωνσταντίνος
Κουκοδήμος Γεωργίου Κωνσταντίνος
Κουμουτσάκος Σπυρίδωνος Γεώργιος
Κυριαζίδης Τριαντάφυλλου Δημήτριος
Μπακογιάννη Κωνσταντίνου Θεοδώρα (Ντόρα)
Μπουκώρος Γεωργίου Χρήστος
Μπούρας Κωνσταντίνου Αθανάσιος
Οικονόμου Αθανασίου Βασίλειος
Παναγιωτόπουλος Ιωάννη Νικόλαος
Σκρέκας Θεοδώρου Κωνσταντίνος
Στύλιος Δημοσθένη Γεώργιος
Τραγάκης Παναγιώτη Ιωάννης
Χατζηδάκης Ιωάννη Κωνσταντίνος (Κωστής)