«Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία»

«Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία» Κύριο

Αρ. πρωτ.:5832/24-05-2017

Θεσσαλονίκη, 24 Μαΐου 2017

Προς Υπουργό:

Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία»

Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία με τα περιστατικά κλοπών και διαρρήξεων να αυξάνονται ραγδαία. Η φύλαξη στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας είναι ανεπαρκής με αποτέλεσμα το αίσθημα ανασφάλειας σε ασθενείς και εργαζομένους σε αυτά να γιγαντώνεται. Τελευταία περιστατικά αυτά της κλοπής πανάκριβου ιατρικού εξοπλισμού από μεγάλα νοσοκομεία της χώρας με τη ζημία να είναι τεράστια, καθώς η αντικατάστασή τους είναι μια ιδιαίτερα δαπανηρή διαδικασία. Αποτέλεσμα αυτών των κλοπών είναι να δυσχεραίνεται το έργο των ιατρών, οι ασθενείς να μην μπορούν να κάνουν τις εξετάσεις τους και η ταλαιπωρία να είναι τεράστια.
Εκτός από τις παραπάνω σοβαρές περιπτώσεις κλοπής ιατρικού εξοπλισμού, τα περιστατικά κλοπών και διαρρήξεων αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στα νοσοκομεία της χώρας. Στη Θεσσαλονίκη, τα νοσοκομεία της οποίας καλύπτουν ευρύτερα την Βόρεια Ελλάδα, η φύλαξη είναι πλημμελής, καθώς τα άτομα που απασχολούνται είναι ελάχιστα και δεν αρκούν για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, οι λογομαχίες είναι καθημερινές και τα περιστατικά βίας είναι συχνά. Η σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων και του ιατρικού προσωπικού βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο και οι περιπτώσεις καταγραφής κρουσμάτων βίας είναι αρκετές. Το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, το Νοσοκομείο Παπανικολάου είναι από τα μεγαλύτερα της πόλης με την φύλαξη σε αυτά να είναι ανεπαρκής και τα περιστατικά βίας και κλοπών να είναι αρκετά. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να λάβει εκείνα τα μέτρα, έτσι ώστε να υπάρξει στα νοσηλευτικά ιδρύματα επαρκής ασφάλεια και να μην βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο ιατροί και εργαζόμενοι.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη φύλαξη στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, και να μην υπάρξουν περιστατικά βίας και κλοπών;