Με λουκέτο κινδυνεύουν τα Κέντρα Υγείας Χαλάστρας, Διαβατών και Κουφαλίων

Με λουκέτο κινδυνεύουν τα Κέντρα Υγείας Χαλάστρας, Διαβατών και Κουφαλίων Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 5564

Θεσσαλονίκη, 11 Μαΐου 2017

Προς Υπουργό:
-Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Με λουκέτο κινδυνεύουν τα Κέντρα Υγείας Χαλάστρας, Διαβατών και Κουφαλίων»

Στον απόηχο των πανηγυρικών κυβερνητικών εξαγγελιών για τη δημιουργία Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου σε όλη τη χώρα, η πραγματικότητα αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανησυχητική αναφορικά με την παροχή πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης.
Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα Κέντρα Υγείας Χαλάστρας, Διαβατών και Κουφαλίων στη δυτική πλευρά του Νομού Θεσσαλονίκης, λόγω της υποστελέχωσης προσωπικού και των ελλείψεων σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Πρόκειται για δομές που καλούνται να καλύψουν τις υγειονομικές ανάγκες περισσοτέρων από 100.000 κατοίκων της ευρύτερης περιοχής προσφέροντας πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Ωστόσο, τόσο η υποστελέχωση του προσωπικού, που αγγίζει το 50%, όσο και οι ελλείψεις σε απαραίτητο εξοπλισμό δυσχεραίνουν το έργο των γιατρών, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος να μη μπορούν να λειτουργήσουν εάν δεν καλυφθούν άμεσα τα κενά και οι ελλείψεις.
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Χαλάστρας που εξυπηρετεί περισσότερους από 30.000 κατοίκους, όπου τρεις από τους τέσσερεις γιατρούς βρίσκονται σε διαδικασία συνταξιοδότησης. Σε περίπτωση που δεν καλυφθούν τα κενά έως το καλοκαίρι δεν θα είναι δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας της δομής. Ενώ την ίδια στιγμή οι κάτοικοι που ανησυχούν για την επόμενη ημέρα, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταβαίνουν στη Θεσσαλονίκη για να λαμβάνουν πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα, παίρνουν οι ίδιοι πρωτοβουλίες προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού για το Κέντρο Υγείας Χαλάστρας, όπως η αγορά εκτυπωτικού μηχανήματος για τις ακτινογραφίες.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε ιατρικό προσωπικό στα Κέντρα Υγείας Χαλάστρας, Διαβατών και Κουφαλίων του Νομού Θεσσαλονίκης;

-Υπάρχει καταγραφή των ελλείψεων σε υλικοτεχνικό υλικό, όπως το εκτυπωτικό μηχάνημα για ακτινογραφίες στο ΚΥ Χαλάστρας, προκειμένου να καλυφθούν σταδιακά αυτά τα κενά και να μπορούν να κάνουν τις εξετάσεις τους στα Κέντρα Υγείας της περιοχής τους οι κάτοικοι;