Περιστατικά βίας στα δημόσια νοσοκομεία

Περιστατικά βίας στα δημόσια νοσοκομεία Κύριο

Αρ. πρωτ.:2745/20.01.17

Θεσσαλονίκη, 20 Ιανουαρίου 2017

Προς Υπουργό:

Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Περιστατικά βίας στα δημόσια νοσοκομεία»

Ανησυχητικές διαστάσεις τείνουν να λάβουν τα περιστατικά βίας (σωματικής και λεκτικής), που λαμβάνουν χώρα εντός των δημόσιων νοσοκομείων. Πρόσφατο παράδειγμα ο ξυλοδαρμός γιατρού και τραυματιοφορέα σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης από συνοδούς ασθενούς, αλλά και στο νοσοκομείο της Νάξου, όπου νοσηλεύτρια ξυλοκοπήθηκε εν ώρα εργασίας από ασθενή. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπο με παρόμοια περιστατικά, την ώρα που οι συνθήκες εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία είναι τραγικές. Τα περιστατικά αυτά είναι συνεχή και παρατηρούνται κυρίως κατά την διάρκεια των εφημεριών, όπου η κίνηση στα νοσοκομεία είναι μεγάλη και η αναμονή ακόμη μεγαλύτερη.
Το προσωπικό των νοσοκομείων βρίσκεται αντιμέτωπο με μια κατάσταση, που συνεχώς διογκώνεται, όταν τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στο ΕΣΥ είναι ελλιπή και τα προβλήματα που δημιουργούνται αυξάνονται διαρκώς με το αρμόδιο Υπουργείο να παρακολουθεί αμέτοχο. Οι εργαζόμενοι είναι πλήρως απροστάτευτοι και ανησυχούν για τη σωματική τους ακεραιότητα εν ώρα εργασίας. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, σε συνεργασία με τις αστυνομικές υπηρεσίες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά σωματικής και λεκτικής βίας εντός των δημοσίων νοσοκομείων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά βίας, που αυξάνονται ολοένα και περισσότερο στα δημόσια νοσοκομεία;