Προσλήψεις ημετέρων κατά παράβαση των νόμων για προσλήψεις και ΑΣΕΠ

Προσλήψεις ημετέρων κατά παράβαση των νόμων για προσλήψεις και ΑΣΕΠ Κύριο

Προς την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης
κ. Όλγα Γεροβασίλη

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αρ. Πρωτ: 1827/07.12.2016

Αθήνα, 07-12-2016

ΘΕΜΑ: Προσλήψεις ημετέρων κατά παράβαση των νόμων για προσλήψεις και ΑΣΕΠ!

Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφευρίσκει συνέχεια νέες μεθόδους και πρακτικές με στόχο, κατά παράβαση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης αλλά και κάθε κανόνα αξιοκρατίας και ίσων ευκαιριών, να κατευθύνει προς το Δημόσιο ομάδες εργαζομένων με μοναδικό στόχο την κομματική της ενίσχυση.

Οι περιπτώσεις κατά τις οποίες επιχειρείται η μετατροπή οποιασδήποτε εργασιακής σχέσης ιδιωτικού δικαίου κάποιου με το Δημόσιο σε σύμβαση αορίστου χρόνου και η μονιμοποίηση του αντίκειται ευθέως στις σχετικές διατάξεις του νόμου (θα έπρεπε να είναι γνωστή στην Κυβέρνηση η σχετική πρόβλεψη της παραγράφου 8 του άρθρου 103 του Συντάγματος). Άλλωστε η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στις υπηρεσίες και τα νομικά πρόσωπα προβλέπεται στα άρθρα 14 και 15 του ν. 2190/1994 και γίνεται μέσω ΑΣΕΠ είτε με γραπτό διαγωνισμό είτε με καθορισμένη σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.

Τελευταίο εφεύρημα της Κυβέρνησης αποτελεί η κατάθεση βουλευτικών τροπολογιών - στις οποίες φυσικά δεν υπάρχει αξιολόγηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων - οι οποίες ουσιαστικά παρεμβαίνουν σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις. Δεν αφήνεται ο φυσικός δικαστής να αποφασίσει αμετάκλητα επί δικαστικών προσφυγών για το χαρακτηρισμό κάποιων εργασιακών σχέσεων με το Δημόσιο αλλά με τις τροπολογίες αυτές γίνονται παρεμβάσεις και είτε μονιμοποιούνται εργαζόμενοι με μια απλή πρωτόδικη απόφαση είτε γίνονται παραιτήσεις από ασκηθέντα ένδικα μέσα είτε δεν ασκούνται και αυτά.

Τελευταίες περιπτώσεις είναι αυτές που αφορούν τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε οι οποίοι με δύο βουλευτικές τροπολογίες που έγιναν δεκτές από τον αρμόδιο Υπουργό αποφασίστηκε κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης η επαναπρόσληψη τους και ουσιαστικά ο χαρακτηρισμός των συμβάσεων τους ως αορίστου διάρκειας. Οι τροπολογίες αυτές συμπεριλήφθησαν στους νόμους 4369/2016 και 4439/2016 με τα άρθρα 66 και 30 αντίστοιχα και το περιεχόμενο τους έρχεται σε πλήρη αντίθεση όχι μόνο με τις κείμενες γενικές και ειδικές διατάξεις αλλά και τη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου που έκρινε αμετάκλητα την απόφαση αυτή. Μάλιστα η τοποθέτηση των εργαζομένων αυτών γίνεται ακόμα και σε προσωποπαγείς θέσεις που δημιουργούνται για το σκοπό αυτό.

Δεύτερη περίπτωση είναι αυτή της βουλευτικής τροπολογίας που ψηφίσθηκε ως άρθρο 47 του ν. 4440/2016. Με τη συγκεκριμένη διάταξη κατέστη δυνατή η παραίτηση του Ελληνικού Δημοσίου από ένδικα μέσα κατά δικαστικών αποφάσεων αναφορικά με τους συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού και εποπτευόμενων φορέων του. Ουσιαστικά οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι μετατρέπονται πλέον σε αορίστου χρόνου χωρίς να έχει κριθεί η αίτηση τους όχι μόνο αμετάκλητα αλλά ούτε καν τελεσίδικα.

Αυτές οι δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αλλά και πολλές άλλες που είτε μέσω της μεθόδου των τροπολογιών βουλευτικών ή Υπουργικών είτε μέσω άλλων μεθόδων που εφευρίσκει η Κυβέρνηση οδηγεί σε μια άνευ προηγουμένου στοχευμένη παρέμβαση η οποία με αναξιοκρατία και αδιαφάνεια διογκώνει των αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και βεβαίως αυξάνει συνολικά το κόστος μισθοδοσίας. Όπως προκύπτει άλλωστε από τα επίσημα στοιχεία η δαπάνη μισθοδοσίας των Υπουργείων αυξήθηκε το πρώτο εννεάμηνο του 2016 κατά 146.000.000 ευρώ. Οι τοποθετήσεις αυτές γίνονται πλην των άλλων και χωρίς καμία ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και αξιολόγησης των αναγκών του Δημοσίου και δημιουργούν και έντονο αίσθημα αδικίας σε εργαζομένους που για διαφόρους λόγους δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση.

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

Για όλα τα Υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς τους (ΝΠΔΔ,ΝΠΙΔ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού και εποπτευόμενων αυτών φορέων):

1. Πόσοι εργαζόμενοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου οποιασδήποτε μορφής έχουν ενταχθεί ως ΙΔΑΧ στο Ελληνικό Δημόσιο από το Σεπτέμβριο του 2015 και μετά λόγω αμετάκλητης δικαστικής απόφασης;

2. Πόσοι εργαζόμενοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου οποιασδήποτε μορφής έχουν ενταχθεί ως ΙΔΑΧ στο Ελληνικό Δημόσιο από το Σεπτέμβριο του 2015 και μετά λόγω παραίτησης του Δημοσίου από ένδικα μέσα;

3. Πόσοι εργαζόμενοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου οποιασδήποτε μορφής έχουν ενταχθεί ως ΙΔΑΧ στο Ελληνικό Δημόσιο από το Σεπτέμβριο του 2015 λόγω μη άσκησης ένδικων μέσων από το Δημόσιο;

4. Πόσοι εργαζόμενοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου οποιασδήποτε μορφής έχουν ενταχθεί ως ΙΔΑΧ στο Ελληνικό Δημόσιο από το Σεπτέμβριο του 2015 για οποιαδήποτε άλλη αιτία πλην των τριών προηγούμενων κατηγοριών;

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

Αθανασίου Χαράλαμπος
Αναστασιάδης Σάββας
Ανδριανός Ιωάννης
Αντωνιάδης Ιωάννης
Αντωνίου Μαρία
Αυγενάκης Ελευθέριος
Βαγιωνάς Γεώργιος
Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης
Βεσυρόπουλος Απόστολος
Βλάσης Κωνσταντίνος
Βρούτσης Ιωάννης
Γεωργαντάς Γεώργιος
Γιαννάκης Στέργιος
Γιόγιακας Βασίλειος
Γκιουλέκας Κωνσταντίνος
Δημοσχάκης Αναστάσιος (Τάσος)
Καββαδάς Αθανάσιος
Καραμανλή Άννα
Καραμανλής Κωνσταντίνος
Καράογλου Θεόδωρος
Κεδίκογλου Συμεών (Σίμος)
Κέλλας Χρήστος
Κεραμέως Νίκη
Κεφαλογιάννη Όλγα
Κόνσολας Εμμανουήλ (Μάνος)
Κοντογεώργος Κωνσταντίνος
Κουμουτσάκος Γεώργιος
Κυριαζίδης Δημήτριος
Μπουκώρος Χρήστος
Οικονόμου Βασίλειος
Σκρέκας Κωνσταντίνος
Σταμάτης Δημήτριος
Τασούλας Κωνσταντίνος