Χωρίς επίδομα θέρμανσης αφήνει η Κυβέρνηση 600.000 νοικοκυριά

Χωρίς επίδομα θέρμανσης αφήνει η Κυβέρνηση 600.000 νοικοκυριά Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 1686

Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2016

Προς Υπουργό Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Χωρίς επίδομα θέρμανσης αφήνει η Κυβέρνηση 600.000 νοικοκυριά»

Για ακόμα μία φορά οι εξελίξεις προλαβαίνουν την αναλγησία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ που, αντί να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και των πολιτών, σχεδιάζει πανάκριβα ταξίδια ιδεολογικού εντυπωσιασμού στο εξωτερικό, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τους Έλληνες φορολογούμενους.
Και ενώ η επέλαση του χιονιά έχει ξεκινήσει με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια να σημειώνονται σε όλη τη χώρα, η Κυβέρνηση με το δήθεν κοινωνικό πρόσημο έχει αφήσει 600.000 νοικοκυριά vα ξεχειμωνιάσουν χωρίς να λάβουν το επίδομα θέρμανσης που κανονικά δικαιούνται.
Πιο συγκεκριμένα εκατοντάδες πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία, που την προηγούμενη χειμερινή περίοδο ήταν δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, ήδη πλέον στις αρχές Δεκεμβρίου δεν γνωρίζουν ποια ακριβώς θα είναι τα κριτήρια για να διεκδικήσουν την επιδότηση για τη φετινή χρονιά.
Το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιο από τα εναλλακτικά σενάρια αλλαγών στα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, που εξετάζει, προβλέπεται να εφαρμόσει, με αποτέλεσμα οι πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη να αναγκάζονται να περάσουν σχεδόν όλο τον χειμώνα χωρίς το απαραίτητο επίδομα.
Όσο καθυστερούν οι τεχνικές λεπτομέρειες εφαρμογής των αλλαγών, τόσο περισσότερο θα καθυστερήσει και η καταβολή του επιδόματος, καθώς απαιτείται η έκδοση της υπουργικής απόφασης για να ενεργοποιηθεί καταρχήν η ηλεκτρονική εφαρμογή του συστήματος TAXISNET για την υποβολή των αιτήσεων.
Ωστόσο, ακόμα και μετά την υποβολή των αιτήσεων ο χρόνος αναμονής μεγαλώνει, καθώς οι αιτήσεις πρέπει να ελεγχθούν και να διασταυρωθούν, να εγκριθούν οι πληρωμές και να πιστοποιηθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς, διαδικασίες για τις οποίες απαιτούνται τουλάχιστον δύο επιπλέον μήνες.
Εάν και εφόσον προχωρήσουν, λοιπόν, όλες αυτές οι διαδικασίες χωρίς περαιτέρω διαβουλεύσεις και καθυστερήσεις, οι πρώτες πληρωμές του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο του 2017, όταν δηλαδή και ημερολογιακά θα τελειώνει ο χειμώνας.
Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται ακριβότερο κατά 7-10 λεπτά το λίτρο συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά και οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με συνεχείς μειώσεις μισθών, συντάξεων και αυξήσεις φόρων.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Για ποιους λόγους έχει καθυστερήσει τόσο πολύ το αρμόδιο Υπουργείο στην οριστικοποίηση των κριτηρίων καθορισμού του επιδόματος θέρμανσης μετά από τόσους μήνες διαβουλεύσεων και κοινωνικών εξαγγελιών, αφήνοντας 600.000 νοικοκυριά χωρίς την απαραίτητη οικονομική στήριξη;

-Πότε θα εκδοθεί η απαραίτητη υπουργική απόφαση για το επίδομα θέρμανσης, ώστε να ανοίξουν οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων στο TAXISNET;

-Προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο μέτρα, ώστε να μην σημειωθούν περαιτέρω καθυστερήσεις στην καταβολή του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους;