Σε ελεύθερη πτώση η ελληνική παιδεία σύμφωνα με την Κομισιόν

Σε ελεύθερη πτώση η ελληνική παιδεία σύμφωνα με την Κομισιόν Κύριο

Αρ. πρωτ.:

Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου 2016

Προς Υπουργό:
-Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Σε ελεύθερη πτώση η ελληνική παιδεία σύμφωνα με την Κομισιόν»

Κόλαφος για την ελληνική παιδεία αποτελεί η «Έκθεση παρακολούθησης της εκπαίδευσης και της κατάρτισης του 2016» της Κομισιόν αποκαλύπτοντας και πιστοποιώντας τις δραματικές συνέπειες που έχουν ήδη αποτυπωθεί στον χώρο της παιδείας, από την καταστροφική πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Τη στιγμή που οι νέοι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και κατάρτιση εγκαταλείπουν σωρηδόν τη χώρα μας, λόγω της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να χάνεται το επιστημονικό δυναμικό, η παιδεία των νέων βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Έκθεσης, η διακοπή της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών, της Κυβέρνησης που κατήργησε την «αριστεία» ως ρετσινιά, είχε αρνητική επίδραση με ανησυχητικά αποτελέσματα στην καθημερινότητα των ελληνικών σχολείων. Επίσης, ο νέος τύπος των ολοήμερων σχολείων, όπως σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, αποτελεί κατάφορη υποβάθμιση του θεσμού.
Αντίστοιχα σημαντικό ρόλο στην αρνητική πορεία της παιδείας μας φαίνεται να διαδραματίζει και το ηλικιακό φάσμα των εκπαιδευτικών, καθώς καταγράφεται σε μεγάλα ποσοστά ιδιαίτερα γηρασμένο, με ποσοστό μικρότερο του 1% στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση να είναι κάτω των 30 ετών.
Ως εκ τούτου, το άθροισμα όλων αυτών των συσσωρευμένων προβλημάτων αποτυπώνεται στους μαθητές, οι οποίοι σήμερα όπως καταγράφεται πάσχουν ακόμα και στις πιο βασικές δεξιότητες, όπως η ανάγνωση και τα μαθηματικά. Το ίδιο δυσοίωνα είναι και τα στοιχεία για τη χώρα μας αναφορικά με τον ψηφιακό αναλφαβητισμό, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση ανάμεσα στα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας.
Αντίστοιχα αποκαρδιωτική, σύμφωνα με την Έκθεση της Κομισιόν, είναι και η εικόνα που καταγράφεται πλέον και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μετά τον Οκτώβριο του 2015, όταν και με νομοθετική πράξη άλλαξε ο τρόπος εκλογής Πρυτάνεων και Κοσμητόρων, περιορίζοντας δραματικά την αυτονομία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ενώ αντίστοιχα υποβαθμίστηκε και ο ρόλος των πανεπιστημιακών συμβουλίων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα της «Έκθεσης παρακολούθησης της εκπαίδευσης και της κατάρτισης του 2016» της Κομισιόν, που καταγράφουν τη δραματική κατάσταση στην παιδεία σήμερα;

-Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να περισώσει τον θεσμό του ολοήμερου σχολείου, που υποβαθμίστηκε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας;

- Σκοπεύει η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να συνεχίσει την πολιτική για την παιδεία που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, και η οποία καταγράφεται καταστροφική για την ελληνική παιδεία από την Έκθεση της Κομισιόν;

-Ποιος ο σχεδιασμός του αρμόδιου Υπουργείου για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια παιδεία στη χώρα μας προκειμένου να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα, όπως αυτό καταγράφεται από τους διεθνείς θεσμούς;