Ελλιπείς διαδικασίες καθαρισμού των παραλιακών αντλιοστασίων αποχέτευσης της ΕΥΑΘ

Ελλιπείς διαδικασίες καθαρισμού των παραλιακών αντλιοστασίων αποχέτευσης της ΕΥΑΘ Κύριο

Αρ. Πρωτ.:

Θεσσαλονίκη, 14 Νοεμβρίου 2016

Προς Υπουργούς
-Περιβάλλοντος και Ενέργειας
-Υποδομών και Μεταφορών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Ελλιπείς διαδικασίες καθαρισμού των παραλιακών αντλιοστασίων αποχέτευσης της ΕΥΑΘ»

Ένας επικίνδυνος φαύλος κύκλος έχει δημιουργηθεί αναφορικά με τη διαδικασία καθαρισμού των 11 παραλιακών αντλιοστασίων αποχέτευσης της ΕΥΑΘ, καθώς μπροστά στον κίνδυνο ρύπανσης του Θερμαϊκού Κόλπου, εδώ και δύο χρόνια γίνεται μερικός καθαρισμός και κατ' επέκταση ελλιπής συντήρηση των παραλιακών αντλιοστασίων αποχέτευσης.
Στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης λειτουργούν 50 αντλιοστάσια αποχέτευσης εκ των οποίων τα 11 έχουν μέτωπο και διέξοδο στον Θερμαϊκό. Η διαδικασία καθαρισμού γίνεται κατά τις βραδινές ώρες, όταν και σταματούσε, μέχρι πριν από δυο χρόνια, η λειτουργία του αντλιοστασίου προκειμένου γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες, ενώ κατά τη διάρκεια των εργασιών αυτών τα όποια υγρά λύματα μεταφέρονταν από τον αγωγό απορρίπτονταν στον Θερμαϊκό. Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 2014 συνελήφθη και καταδικάστηκε για μόλυνση του Θερμαϊκού Κόλπου ο επικεφαλής συνεργείου καθαρισμού της ΕΥΑΘ, το οποίο συνεργείο ακολουθούσε την προβλεπόμενη μέχρι τότε πρακτική.
Από το περιστατικό αυτό και μέχρι σήμερα, υπό τον φόβο ενός αντίστοιχου περιστατικού σύλληψης, ο καθαρισμός γίνεται πλέον με τα αντλιοστάσια εν λειτουργία. Ως εκ τούτου ο καθαρισμός δεν είναι ολοκληρωμένος και τα σκληρά λύματα παραμένουν στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων με αποτέλεσμα να μειώνεται ο ωφέλιμος χώρος και να ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαλάσουν οι αντλίες από τις γρήγορες κινήσεις και υπό τη μεγαλύτερη πίεση εργασιών.
Υπό αυτές τις συνθήκες οι εγκαταστάσεις των αντλιοστασίων αποχέτευσης μπορεί να υποστούν εκτεταμένες φθορές και ανυπολόγιστες ζημιές με ακόμα μεγαλύτερο τον κίνδυνο μόλυνσης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Προβλέπεται τα αρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) προκειμένου να τεθούν τα όρια απόρριψης λυμάτων στον Θερμαϊκό Κόλπο κατά τη διάρκεια των εργασιών καθαρισμού των αντλιοστασίων, ώστε να μην σημειώνεται ρύπανση, αλλά και να γίνεται ολοκληρωμένα η συντήρηση των εγκαταστάσεων των 11 αντλιοστασίων του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης;

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες για την έκδοση της σχετικής ΑΕΠΟ;