Ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων απειλούν τις καλλιέργειες

Ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων απειλούν τις καλλιέργειες Κύριο

Αρ. πρωτ.:

Θεσσαλονίκη, 09 Σεπτεμβρίου 2016

Προς Υπουργό
- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων απειλούν τις καλλιέργειες»

Σοβαρά προβλήματα και καταστροφές έχουν προκληθεί λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού των αγριογούρουνων στην ευρύτερη περιοχή του Λαγκαδά, δημιουργώντας νεκρές ζώνες.
Πιο συγκεκριμένα οι αγρότες στην περιοχή των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης, αλλά και στα ορεινά χωριά της επαρχίας Λαγκαδά, έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες σιτηρών, καλαμποκιού, τριφυλλιού και οπωροκηπευτικών από τις επιδρομές των αγριογούρουνων που έχουν κατέβει στον κάμπο.
Η απαγόρευση του κυνηγιού των αγριογούρουνων στην προστατευόμενη περιοχή είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κατάσταση, με τους πληθυσμούς να πολλαπλασιάζονται και να αυξάνονται ραγδαία, καθώς δεν υπάρχει φυσικός αντίπαλος.
Με την τελευταία συγκομιδή του καλαμποκιού αποκαλύφθηκε το μέγεθος των καταστροφών στις καλλιέργειες με ολόκληρες εκτάσεις αποψιλωμένες μέσα στις καλλιέργειες. Οι μεγαλύτερες ζημιές στις καλλιέργειες αφορούν στα σιτηρά, ενώ ακολουθούν το καλαμπόκι, το τριφύλλι και τα οπωροκηπευτικά, καθώς τα βράδια τα αγριογούρουνα βγαίνουν στον κάμπο και λεηλατούν τα χωράφια.
Οι ζημιές έχουν επεκταθεί και στα συστήματα ποτίσματος με σταγόνες, που είναι ιδιαίτερα ακριβά και αποτέλεσαν ένα σημαντικό μέτρο για την αντιμετώπιση της υπεράντλησης νερού από τη λίμνη Κορώνεια.
Σε μία δύσκολη περίοδο για τους γεωργούς, η επιπλέον ζημιά που έχουν υποστεί από τη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων στην περιοχή του Λαγκαδά δίνει τη χαριστική βολή. Το ειδικό καθεστώς της Συνθήκης Ραμσάρ για την προστασία των υδρότοπων και ο αποκλεισμός του κυνηγιού έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να ασκηθεί διαχειριστικός έλεγχος του πληθυσμού των αγριόχοιρων και να διαιωνίζεται ένας φαύλος κύκλος καταστροφών και ζημιών στις καλλιέργειες.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο να εξετάσει το ενδεχόμενο αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ των αγροτών που καλλιεργούν εντός της προστατευόμενης ζώνης των λιμνών και έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές στην παραγωγή τους από αγριόχοιρους;

-Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί από τους αγριόχοιρους στα συστήματα της στάγδην άρδευσης, που τοποθετήθηκαν μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων, προκειμένου να σταματήσουν οι παράνομες γεωτρήσεις και να γίνεται ορθολογική χρήση των υδάτων της λίμνης;

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν οι αρμόδιοι φορείς προκειμένου να περιοριστεί η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων στην ευρύτερη περιοχή των λιμνών του Λαγκαδά, πριν κινδυνεύσουν και ανθρώπινες ζωές;