Ο υψηλός ΕΝΦΙΑ απειλεί με λουκέτο ιδρύματα προστασίας παιδιών

Ο υψηλός ΕΝΦΙΑ απειλεί με λουκέτο ιδρύματα προστασίας παιδιών Κύριο

Αρ. πρωτ.: 8046

Θεσσαλονίκη, 08 Σεπτεμβρίου 2016

Προς:
-Υπουργό Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Ο υψηλός ΕΝΦΙΑ απειλεί με λουκέτο ιδρύματα προστασίας παιδιών»

Το κοινωνικό της πρόσημο φαίνεται να χάνει μέρα με τη μέρα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά την έκδοση του ΕΝΦΙΑ για τα ιδρύματα προστασίας παιδιών και Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς, όπως το «Χαμόγελο του Παιδιού», τα «Παιδικά χωριά SOS», αλλά και το Ορφανοτροφείο Θηλέων «Μέλισσα», που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.
Πιο συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση εν μέσω της οικονομικής κρίσης, στα απόνερα του τρίτου και επαχθέστερου Μνημονίου, που επέβαλε στη χώρα και δοκιμάζει τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, ζητά από τους φορείς προστασίας παιδιών να καταβάλουν υπέρογκα ποσά για τον ΕΝΦΙΑ.
Σε αδιέξοδο οδηγείται το Ορφανοτροφείο Θηλέων «Μέλισσα», το οποίο και καλείται να καταβάλει 20.000 ευρώ. Το Ορφανοτροφείο Θηλέων «Μέλισσα» φιλοξενεί κορίτσια που έχουν απομακρυνθεί από τις οικογένειές τους με δικαστική απόφαση, έχοντας ως σκοπό να τους παρέχει φροντίδα και ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον. Η καταβολή του υψηλού αυτού τιμήματος του ΕΝΦΙΑ, που ουσιαστικά ισοδυναμεί με το ήμισυ της κρατικής επιχορήγησης, η οποία όμως δεν έχει καταβληθεί ακόμα στο Ορφανοτροφείο «Μέλισσα», καθιστά επισφαλή την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος, που τόσα χρόνια προσφέρει κοινωνικό έργο και στήριξη σε παιδιά που το έχουν πραγματικά ανάγκη.
Αντίστοιχα, τα «Παιδικά Χωριά SOS», που δεν λαμβάνουν καμία κρατική επιχορήγηση, καλούνται να καταβάλλουν 92.000 ευρώ ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που έχουν κληρονομήσει, ποσό που αντιστοιχεί στα ετήσια λειτουργικά έξοδα ενός Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, το οποίο στηρίζει 300 οικογένειες με 450 παιδιά.
Την ίδια στιγμή, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», το οποίο επίσης δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση και σε μεγάλο βαθμό στηρίζει ουσιαστικά τις κρατικές δομές μέσω των δράσεων που υλοποιεί και των υπηρεσιών που παρέχει, θα πρέπει να καταβάλει περισσότερα από 57.000 ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ.
Σε μια κοινωνία έντονα δοκιμασμένη, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίσει τη διγλωσσία που τη χαρακτηρίζει με καθολική απόκλιση λόγων και πράξεων. Η πολιτική αυτή που ακολουθεί δυστυχώς θέτει σε πραγματικό κίνδυνο το παρόν και το μέλλον εκατοντάδων παιδιών σε όλη την Ελλάδα που έχουν πραγματικά ανάγκη και βρίσκουν στήριξη στους εν λόγω φορείς και ιδρύματα που φαίνεται να «τιμωρούνται».

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο να επανεξετάσει τα αιτήματα καταβολής των υπέρογκων ποσών του ΕΝΦΙΑ για το Ορφανοτροφείο Θηλέων «Μέλισσα», τα «Παιδικά Χωριά SOS» και το «Χαμόγελο του Παιδιού», ώστε να μην διακυβευθεί η συνέχιση της λειτουργίας και της προσφοράς τους σε παιδιά και οικογένειες που το έχουν πραγματικά ανάγκη;

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να στηρίξει ουσιαστικά το έργο των φορέων και ιδρυμάτων που στηρίζουν ανήλικα παιδιά και που δοκιμάζονται από το υψηλό τίμημα του ΕΝΦΙΑ;