Ομιλία Θ. Καράογλου στην Ολομέλεια για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση

Ομιλία Θ. Καράογλου στην Ολομέλεια για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση Κύριο

Ομιλία Θ. Καράογλου στην Ολομέλεια της Βουλής και στο Ν.Σ. του υπ. Παιδείας για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση (31-08-2016)

 

Το πλήρες κείμενος της ομιλίας του κ. Καράογλου


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
η συνολική αποτίμηση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που επιχειρεί το Υπουργείο Παιδείας μέσω του νομοσχεδίου που συζητούμε απόψε, θα μπορούσε να συνοψιστεί στο περίφημο σύνθημα που είχε γραφεί στους τοίχους του Παρισιού τον Μάιο του 1968: «Τρέξε σύντροφε, ο παλιός κόσμος είναι πίσω σου».

Τι εννοώ;

Ότι πολύ απλά η συγκεκριμένη «μεταρρύθμιση» διακατέχεται από μια ιδεολογική Αριστερή μονομέρεια.

Μια μονομέρεια η οποία έρχεται ως φυσικό επακόλουθο της αποκαλυπτικής δήλωσης που είχε κάνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, κ. Αντώνης Λιάκος, σύμφωνα με την οποία σκοπός του πορίσματος του διαλόγου ήταν «να επανακαθορίσει την έννοια "μεταρρύθμιση" και να την επαναπατρίσει στην Αριστερά».

Με λίγα λόγια πρόθεση της παρούσας Κυβέρνησης, προτάσσοντας τον κομματικό της εγωισμό, είναι να ταυτίσει την «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση» με μια αριστερή παρέμβαση, επιχειρώντας μια ευρύτερη ανατροπή εκ των έσω ή εάν προτιμάτε μια πολιτική χειραγώγηση ενός καθοριστικού τομέα του κράτους, όπως είναι αυτός της παιδείας.

Και όλα αυτά, όπως ισχυρίζεται ο κ. Φίλης, μέσα από έναν διάλογο που πραγματοποιείται από «μηδενική βάση».

Μόνο που επιτρέψτε μου να παρατηρήσω πως τούτος ο διάλογος είναι:
-προσχηματικός
-και μονότροπα προκαθορισμένος,
γεγονός που αποδεικνύεται από τον βιαστικό τρόπο με τον οποίο κατατέθηκε το νομοθέτημα στις αρμόδιες επιτροπές και σήμερα συζητάτε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Το νομοσχέδιο που εσείς αποκαλείται «συμμάζεμα», εγώ θεωρώ ότι επιχειρεί να βάλει «κόφτη» στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα ελληνόπουλα της διασποράς, ιδίως σε μια περίοδο αθρόας μετανάστευσης των Ελλήνων.

Συνθλίβετε στις μυλόπετρες της εξοικονόμησης πόρων ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, η οποία μαζί με τη θρησκεία μας αποτελούν τις σημαντικότερες συνιστώσες της ελληνικής ταυτότητας.

Αναμφίβολα τα παιδιά των Ελλήνων του εξωτερικού έχουν δικαίωμα στην ελληνομάθεια και επιβάλλεται να μείνουν κοντά στην ελληνική τους ταυτότητα, πλήρως ενταγμένα, φυσικά, στο περιβάλλον στο οποίο ζουν.

Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει μέσα από μια πολυσχιδή ελληνόγλωσση εκπαίδευση με προοπτικές να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι διεργασίες, οι οποίες θα συντελέσουν:
-στη βελτίωση της ζωής της ομογένειας
-και κυρίως θα προάγουν τον ελληνικό πολιτισμό.

Έχω διαβάσει αναλυτικά το νομοσχέδιο και θα μπορούσα να καταλογίσω πολλά στην Κυβέρνηση αναφορικά με μια σειρά θεμάτων όπως:
-τις αλλαγές στις προϋποθέσεις πρόσληψης εκπαιδευτικών σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού,
-τον περιορισμό των παρατάσεων στις αποσπάσεις
-ή τη διοικητική αναδιάρθρωση με αλλαγές στους συντονιστές εκπαίδευσης και διευθυντές σχολείων.

Εν τούτοις θεωρώ υποχρέωσή μου, ως μέλος του Κοινοβουλίου, να εστιάσω στη σημασία της εκπαίδευσης των Ελλήνων του εξωτερικού.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της συγκυβέρνησης,

με τη ψήφο σας, πριν από ελάχιστους μήνες, στερήσατε στους Έλληνες της διασποράς το δικαίωμα της ψήφου.

Τους εμποδίσατε να συναποφασίζουν για τις εξελίξεις στη μητέρα Ελλάδα. Μην τους στερείτε τώρα και το αναφαίρετο δικαίωμα να τους παρέχεται η δυνατότητα ελληνικής παιδείας.

Κάνω αυτήν την επισήμανση διότι από τη στιγμή που οι Έλληνες της διασποράς έχουν έμπρακτα αποδείξει ότι επιθυμούν να διατηρήσουν την ιδιοπροσωπία τους, υποχρέωση της Πολιτείας είναι να διατηρήσει ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και να επενδύσει στο μέλλον των ελληνοπαίδων του εξωτερικού.
Για αυτούς τους ανθρώπους η ελληνική γλώσσα είναι ο συνδετικός κρίκος με την πατρίδα, τον οποίο:
-διαφυλάττουν,
-διασώζουν
-και διαδίδουν
από γενιά σε γενιά.

Είναι το δικό τους «εργαλείο ζωής και συνείδησης», όπως έγραψε ο σπουδαίος Νομπελίστας μας Οδυσσέας Ελύτης, αναφερόμενος σε μια γλώσσα βάσει της οποίας αναπτύχθηκε:
-η πρώτη ευρωπαϊκή λογοτεχνία,
-η φιλοσοφία
-και οι θεωρητικές επιστήμες.

Πρόκειται για τη γλώσσα με μοναδική συμβολή στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου άλλων χωρών, για αυτό και:
-η αξία
-και ο ιστορικός της ρόλος
είναι αντιστρόφως ανάλογος με τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζει η παρούσα Κυβέρνηση.
Δεδομένου ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αποτελεί την έκφραση μιας πολιτικής πρότασης, δηλαδή του οράματος που έχει η εκάστοτε Κυβέρνηση που τη δρομολογεί για τη διαμόρφωση της κοινωνίας του αύριο, είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για το μοντέλο παιδείας που θέλει να εφαρμόσει η παρούσα Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ανησυχώ γιατί χωρίς αξιοκρατική ιεράρχηση δεν υπάρχει παιδεία. Και εσείς δεν πιστεύετε:
-ούτε στην αξιοκρατία,
-ούτε στην ιεραρχία,
-ούτε φυσικά στην αριστεία.

Παιδεία, αγαπητοί συνάδελφοι της συγκυβέρνησης, σημαίνει μόρφωση, που υποδηλώνει τη διάπλαση της ανθρώπινης προσωπικότητας στα χρόνια του σχολείου.

Και εσείς ή τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία όσων ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ συμμερίζεστε, ίσως και λόγω κόμπλεξ όπως υποστήριξε ο πρώην σύντροφος σας Πέτρος Τατσόπουλος, την περίφημη δήλωση του κ. Μπαλτά περί Αριστείας.

Επιδιώκετε την κοινωνική ισοπέδωση, αγωνίζεστε να μετατρέψετε τους Έλληνες σε κοινωνία χαμηλών προσδοκιών. Και για να το πετύχετε βάλλετε εναντίον της θρησκείας και της παιδείας.

Οι προτάσεις που καταθέτετε με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ένα συνονθύλευμα επιμέρους αριστερών απόψεων που συγκλίνουν σε κάτι Αριστερά κοινά αποδεκτό, την υποταγή της νεολαίας μας -και μέσω αυτής των επόμενων γενεών του Έθνους μας- στον εθνομηδενισμό!

Στηρίζετε την καταναλωτική εκδοχή της παιδείας και επιχειρείτε να χειραγωγήσετε τον ελληνισμό, εντός και εκτός συνόρων, εθίζοντάς τον στη συνθηματολογία.

Θέλετε τα σχολεία μας, εντός και εκτός συνόρων, να διαθέτουν σκόπιμες στρεβλωτικές οπτικές, παγιώνοντας την ακρισία ως:
-εθνικό μας νόσημα
-και συλλογική αναπηρία.

Συνοψίζοντας, όσο καλοπροαίρετος και αν θέλω να είμαι, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ωθεί τους Έλληνες της διασποράς να προτιμήσουν για τη φοίτηση των παιδιών τους τα κατά τόπους εθνικά σχολεία. Με τον τρόπο αυτό αντί να ενισχύσετε τους δεσμούς με την ομογένεια, φροντίζετε να κόψετε και τους ήδη υφιστάμενους.

Οι διατάξεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση διατρέχονται, από την πρώτη μέχρι και την τελευταία λέξη, από το βασικό δόγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι «η αριστεία είναι ρετσινιά και η καριέρα χολέρα».

Υποβαθμίζεται και δεν αναβαθμίζεται το επίπεδο των ελληνικών σχολείων στο εξωτερικό.

Ως εκ τούτου η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζει το νομοσχέδιο, έχοντας ως πάγια αρχή της ότι η:
-διατήρηση,
-ενίσχυση
-και στήριξη
των ελληνικών σχολείων στο εξωτερικό είναι ζήτημα ζωής για την ομογένεια.

Λαός που παραμελεί τη γλώσσα του και αρνείται την παιδεία του είναι ένας λαός καταδικασμένος στην αφάνεια.

Και κλείνω με μια προτροπή προς τους συναδέλφους της συγκυβέρνησης:
«Κοινωνική ηγεσία δεν σημαίνει ιδιοκτησία», κυρίες και κύριοι:
-του ΣΥΡΙΖΑ
-και των ΑΝΕΛ.

Σας ευχαριστώ πολύ.