Στήριξη δομών φιλοξενίας προσφύγων με προσωπικό μέσω ΟΑΕΔ

Στήριξη δομών φιλοξενίας προσφύγων με προσωπικό μέσω ΟΑΕΔ Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 7166/21-7-2016

Θεσσαλονίκη, 21 Ιουλίου 2016

Προς Υπουργούς:
- Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
- Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Στήριξη δομών φιλοξενίας προσφύγων με προσωπικό μέσω ΟΑΕΔ»

Η δραματική κατάσταση που λαμβάνει το προσφυγικό ζήτημα στη χώρα μας επιβάλει συντονισμένες ενέργειες τόσο για τη στήριξη των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, που έχουν εγκλωβιστεί στην ελληνική επικράτεια, όσο και τη διασφάλιση της ομαλότητας και της καθημερινότητας των πολιτών.
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ προχώρησε στην προκήρυξη μέσω ΟΑΕΔ θέσεων κοινωφελούς εργασίας σε hotspots. Το πρόγραμμα προβλέπει την απασχόληση 2.500 εργαζομένων για 8 μήνες σε 19 Κέντρα Φιλοξενίας και 5 hotspots σε 8 περιφέρειες της χώρας. Οι θέσεις αφορούν σε διάφορες ειδικότητες όπως διοικητικό και οικονομικό προσωπικό, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές, δάσκαλοι, βοηθητικό προσωπικό καθαριότητας, οδηγούς κα.
Οι διανομή των εργαζομένων θα γίνει σε 24 δομές σε όλη την ελληνική επικράτεια, ενώ ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι 748 θέσεις δίνονται στα Κέντρα Φιλοξενίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, οι 575 στην Αττική και μόλις οι 536 στην Κεντρική Μακεδονία. Η κατανομή αυτή προκαλεί εντύπωση και ερωτηματικά για το κατά πόσο θα μπορέσουν στην πράξη να λειτουργήσουν αποδοτικά και να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες που έχουν προκύψει, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, οι πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στην ελληνική επικράτεια ξεπερνούν τις 57.286, εκ των οποίων όμως ο μεγαλύτερος όγκος, περισσότεροι από τους μισούς, βρίσκεται συγκεντρωμένος σε διάφορες δομές φιλοξενίας και hotspots στη Βόρεια Ελλάδα.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία προσλήψεως των 2.500 θέσεων στα Κέντρα Φιλοξενίας και στα Hotspots προσφύγων και μεταναστών;

-Για ποιους λόγους παρά το γεγονός ότι στη Βόρειο Ελλάδα έχουν εγκλωβιστεί περισσότεροι από τους μισούς πρόσφυγες και μετανάστες, που βρίσκονται στη χώρα μας, αναλογούν οι λιγότεροι εργαζόμενοι στις δομές μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ;