Συνεχείς προκλήσεις για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Συνεχείς προκλήσεις για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 6714

Θεσσαλονίκη, 4 Ιουλίου 2016

Προς Υπουργούς:
-Πολιτισμού και Αθλητισμού
-Εξωτερικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Συνεχείς προκλήσεις για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί»

Η Αγία Σοφία για τον ελληνισμό αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα της ορθοδοξίας, ενώ σε διεθνές επίπεδο αποτελεί ένα μνημείο παγκοσμίου πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς από το 1985 τελεί υπό την προστασία της UNESCO.
Και παρά το γεγονός ότι από το 1934, όταν και μετετράπη από ισλαμικό τέμενος σε μουσείο, μέχρι και σήμερα διατηρήθηκε ο χαρακτήρας αυτός, με χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα, αλλά και από όλο τον κόσμο να προσέρχονται στην Κωνσταντινούπολη για να θαυμάσουν το ιστορικό μνημείο, τις τελευταίες μέρες η γειτονική χώρα προχωρά σε μία σειρά συστηματικών όπως φαίνεται ενεργειών που αποβλέπουν στη σταδιακή μετατροπή της σε τζαμί.
Ενέργεια πρώτη φαίνεται να ήταν η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί για να την ανάγνωση του Κορανίου κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου τον προηγούμενο μήνα. Ενέργεια δεύτερη, που υπονομεύει τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, είναι το κάλεσμα που απεύθυνε ο Μουεζίνης για μουσουλμανική προσευχή από το εσωτερικό του ιστορικού μνημείου για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια.
Η καλά ενορχηστρωμένη προσπάθεια αυτή και ο καθόλου τυχαίος χαρακτήρας των δύο περιστατικών που δεν απέχουν χρονικά το ένα από το άλλο, φανερώνεται από τις διαστάσεις και τη δημοσιότητα που πήρε το περιστατικό εντός της Τουρκίας, τη μετάδοσή τους από την τηλεόραση και την παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Σε τι ενέργειες έχουν προβεί τα συναρμόδια Υπουργεία για την ενημέρωση και την κινητοποίηση των διεθνών οργανισμών για τη συστηματική απόπειρα αλλαγής της χρήσης του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί;

-Σε τι ενέργειες έχουν προβεί τα συναρμόδια Υπουργεία σε επίπεδο διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την προστασία της Αγίας Σοφίας και της διασφάλισης του χαρακτήρα της ως μνημείο παγκοσμίου πολιτιστικής κληρονομιάς;