Φύλακες σε ρόλο νοσηλευτή στις Φυλακές Διαβατών

Φύλακες σε ρόλο νοσηλευτή στις Φυλακές Διαβατών Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 6628

Θεσσαλονίκη, 30 Ιουνίου 2016

Προς Υπουργούς:
-Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
-Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Φύλακες σε ρόλο νοσηλευτή στις Φυλακές Διαβατών»

Σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και κρατούμενοι στις Φυλακές Διαβατών, σύμφωνα με καταγγελίες της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων.
Στις φυλακές Διαβατών κρατούνται 550 άτομα, εκ των οποίων 17 είναι εξαρτημένοι και ενταγμένοι στο θεραπευτικό πρόγραμμα «ΚΕΘΕΑ Προμηθέας», ενώ οι γυναίκες είναι 20. Τα θέματα υγείας των κρατουμένων αντιμετωπίζονται από τους επισκέπτες ιατρούς, που διατίθενται από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έως το μεσημέρι, σε συνεργασία με τους νοσηλευτές, οι οποίοι ωστόσο χρειάζονται σε 24ώρη βάση.
Σύμφωνα με τους εργαζομένους ακόμα και οι τρεις θέσεις νοσηλευτών που προβλέπονται με βάση το οργανόγραμμα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών και χρειάζονται οκτώ, ενώ υπογραμμίζουν και την ανάγκη παρουσίας μόνιμου γιατρού παθολόγου. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι οριακή, καθώς εργάζονται δύο μόλις νοσηλευτές με αποτέλεσμα ο φύλακας βάρδιας να αναγκάζεται ατύπως να εκτελεί χρέη νοσηλευτή προκειμένου να εξυπηρετηθούν σε ένα βαθμό οι ανάγκες.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη τα βράδια, όταν και δεν υπάρχει νοσοκόμος και ο φύλακας που έχει βάρδια αναγκάζεται να εκτιμήσει τα περιστατικά υγείας που προκύπτουν, να διαγνώσει αυτός εάν θα πρέπει να παραπεμφθεί ο κρατούμενος στο κέντρο υγείας ή στο νοσοκομείο. Δεδομένου ότι υπάρχουν περιστατικά όπου οι κρατούμενοι προσποιούνται ασθένεια για να μετακινηθούν εκτός φυλακής, η ευθύνη διάγνωσης και εκτίμησης του περιστατικού είναι μεγάλη, καθώς την ίδια στιγμή μπορεί να διακυβεύεται και η υγεία του κρατουμένου.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό στις Φυλακές Διαβατών για τη διασφάλιση της υγείας των κρατουμένων;

-Προβλέπεται τα αρμόδια Υπουργεία να εξετάσουν το ενδεχόμενο διάθεσης γιατρού παθολόγου σε μόνιμη βάση στις Φυλακές Διαβατών, για την καλύτερη και αμεσότερη παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους κρατουμένους σε 24ώρη βάση;