Συμμετοχή υπαλλήλων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στις επιτροπές εξετάσεων υποψηφίων οδηγών της Περιφέρειας Αττικής

Συμμετοχή υπαλλήλων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στις επιτροπές εξετάσεων υποψηφίων οδηγών της Περιφέρειας Αττικής Κύριο

Αρ. Πρωτοκόλλου: 6060/09-06-2016

Αθήνα, 9/6/2016

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:
ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΘΕΜΑ: «Συμμετοχή υπαλλήλων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στις επιτροπές εξετάσεων υποψηφίων οδηγών της Περιφέρειας Αττικής»

Σε εφαρμογή του ν.4354/2015 (Α΄176), που αφορά μεταξύ άλλων το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, σταμάτησε από 1/1/2016 η καταβολή της αποζημίωσης που ελάμβαναν έως τότε οι υπάλληλοι του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθώς και οι υπάλληλοι των Διευθύνσεων Μεταφορών των Περιφερειών, που μετείχαν στις πρακτικές εξετάσεις υποψηφίων οδηγών.
Έως τις 7/3/2016, οπότε οι εξεταστές κήρυξαν αποχή από το έργο των εξετάσεων , οι εξετάσεις διενεργούνταν εκτός ωραρίου και αμισθί.
Για την προσωρινή αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργήθηκε από την μη διενέργεια των εξετάσεων λόγω της αποχής και μέχρι να διευθετηθεί το ζήτημα της μη καταβολής της αποζημίωσης, η Περιφέρειας Αττικής αποφάσισε να ορίσει ως ώρα έναρξης του έργου των πρωτοβάθμιων επιτροπών των πρακτικών εξετάσεων οδήγησης τις 13.00 (Γ.Δ.Μ.Ε.,οικ.76427,19-4-2016) ή για κάποιες κατηγορίες τις 12.00.
Σε συνέχεια των παραπάνω, η Γενική Γραμματέας Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με απόφασή της (29885/1531/26-4-2016) επέτρεψε στους υπαλλήλους του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να αποχωρούν ακόμα και μία ώρα νωρίτερα από τις 13.00, προκειμένου να βρίσκονται εγκαίρως στο χώρο διεξαγωγής των πρακτικών εξετάσεων υποψήφιων οδηγών.
Αποτέλεσμα αυτής της ρύθμισης είναι μεγάλος αριθμός υπαλλήλων και Διευθυντών του Υπουργείου, να απουσιάζουν από την υπηρεσίας τους, σε καθημερινή βάση. Στην ακραία δε περίπτωση που οι υπάλληλοι έχουν επιλέξει το ωράριο 09.00 - 17.00, εμφανίζονται στην υπηρεσία μόνο για 3 ώρες , αρκετές μέρες του μήνα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός;

1. Ισχύει ότι στο Υπουργείο που προΐσταστε οι υπάλληλοι αποχωρούν στις 12.00; Σε τι ποσοστό;

2. Εάν ναι, οι εναπομείναντες επαρκούν για την κάλυψη του όγκου των εργασιών, επιφορτίζονται με τις εργασίες όσων λείπουν ή τελικά πρόκειται για υπεράριθμους;

3. Το γεγονός ότι πλήθος υπαλλήλων απουσιάζει εντός του κανονικού ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, σε τι βαθμό επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Υπουργείου και τις συνεργατικές σχέσεις μεταξύ των υπαλλήλων;

4. Τι προτίθεστε να κάνετε για την άρση της κατάστασης αυτής ;


Οι ερωτώντες βουλευτές:

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, Βουλευτής Επικρατείας
ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΧ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Βουλευτής Σερρών
ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, Βουλευτής Έβρου
ΒΟΥΛΤΕΨΗ ΣΟΦΙΑ, Βουλευτής Β' Αθήνας
ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, Βουλευτής Βοιωτίας
ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ, Βουλευτής Πρεβέζης
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, Βουλευτής Λέσβου
ΚΕΛΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, Βουλευτής Λαρίσης
ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ, Βουλευτής Β' Αθήνας
ΣΚΡΕΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Βουλευτής Τρικάλων
ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, Βουλευτής Δράμας