Η απεργία στον ΟΛΘ εξοντώνει την ελληνική οικονομία

Η απεργία στον ΟΛΘ εξοντώνει την ελληνική οικονομία Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 6001/08.06.2016

Θεσσαλονίκη, 08 Ιουνίου 2016

Προς:
-Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
-Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
-Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Η απεργία στον ΟΛΘ εξοντώνει την ελληνική οικονομία»

Ανυπολόγιστες οικονομικές ζημιές που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα εκατοντάδων ελληνικών επιχειρήσεων καθώς και την υλοποίηση τεράστιων επενδυτικών έργων (βλ. αγωγό TAP) μεγάλης σημασίας για την ελληνική οικονομία και όχι μόνο, προκαλούν οι επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το Σαββατοκύριακο 4-5 Ιουνίου 2016 περισσότερα από 15 πλοία βρίσκονταν στον Θερμαϊκό κόλπο, ενώ τεράστια προβλήματα έχουν προκληθεί και στο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων όπου εκκρεμούν 2700 containers για εκφόρτωση. Χαρακτηριστικό των προβλημάτων που έχουν προκληθεί είναι ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, εξαιτίας της απεργίας έχει μπλοκάρει η εκφόρτωση και αποθήκευση 70 χιλιάδων τόνων σωλήνων που προορίζονται για τον αγωγό TAP, η κατασκευή του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει και το έργο βρίσκεται εν τη γενέσει του αντιμέτωπο με σημαντικές δυσκολίες.
Μοιραία, επιχειρηματίες που βρίσκονται «όμηροι» της απεργίας των εργαζομένων στον ΟΛΘ στρέφονται σε ανταγωνιστικά λιμάνια γειτονικών χωρών (Τουρκία, Βουλγαρία, Αλβανία), προκειμένου να πραγματοποιήσουν μέσω αυτών τη διακίνηση των εμπορευμάτων τους.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται και σε δημοσιεύματα, οι υπεύθυνοι ανταγωνιστικών προς τη Θεσσαλονίκη λιμανιών, απευθύνονται μέσω e-mails σε βιομηχάνους, εξαγωγείς και ναυτικούς πράκτορες, προσφέροντάς τους δωρεάν αποθήκευτρα, σε περίπτωση που παρακάμψουν τη Θεσσαλονίκη και επιλέξουν να διακινήσουν μέσω αυτών τα εμπορεύματά τους.
Ενδεικτική της τραγικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι η δήλωση-ομολογία του Αντιπροέδρου και Προεδρεύοντα του Δ.Σ. του ΟΛΘ, κ. Μέλιου, ο οποίος σχολιάζοντας τη συνεχιζόμενη απεργία στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης δήλωσε στην εφημερίδα «Έθνος» (έκδοση Τρίτης 7 Ιουνίου 2016) «τρέχουμε ολοταχώς προς τον γκρεμό». Πρόσθεσε δε ότι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το λιμάνι είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική για την προσέλκυση νέων πελατών.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση προκειμένου να αποκαταστήσει την ομαλή λειτουργία του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης;

-Πόσο υπολογίζεται το κόστος της οικονομικής ζημίας από τις επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης;

-Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης;

-Τι εναλλακτικά σενάρια εξετάζει η Κυβέρνηση για τη συνέχιση διακίνησης των εμπορευμάτων μέσω Ελλάδας, όσο διαρκεί η απεργία;