Χωρίς χειρουργικά υλικά το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη

Χωρίς χειρουργικά υλικά το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη Κύριο

Αρ. πρωτ.: 5883

Θεσσαλονίκη, 3 Ιουνίου 2016

Προς Υπουργό:
- Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Χωρίς χειρουργικά υλικά το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη»

Σε κωματώδη κατάσταση βρίσκεται το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας παρά τις διθυραμβικές χθεσινές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού κου Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη μεγάλη επιτυχία της αριστερής κυβέρνησης στον τομέα της υγείας και τη δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων σε αυτή.
Δυστυχώς η πραγματικότητα στα ελληνικά νοσοκομειακά ιδρύματα μαρτυρά ότι τόσο οι ασφαλισμένοι όσο και οι ανασφάλιστοι πολίτες μετά βίας μπορούν να γίνουν αποδέκτες των υγειονομικών παροχών των νοσοκομειακών ιδρυμάτων της χώρας. Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τόσο δραματική και οι ελλείψεις υλικών τόσο μεγάλες που πλέον ακυρώνονται ακόμα και χειρουργικές επεμβάσεις.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, όπου σύμφωνα με καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων σημειώνονται τραγικές ελλείψεις σε χειρουργικά υλικά. Έχει αρχίσει μάλιστα να λειτουργεί ένα άτυπο καθεστώς σύμφωνα με το οποίο σε όποιες περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να επιβαρυνθεί ο ίδιος το κόστος των χειρουργικών υλικών η επέμβαση πραγματοποιείται. Σε αντίθετη περίπτωση ο ασθενής μπαίνει σε λίστα αναμονής, που μπορεί να ξεπερνά ακόμα έναν ολόκληρο χρόνο, με ότι ρίσκο και κίνδυνο μπορεί αυτό να εγκυμονεί για την υγεία του.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε χειρουργικά υλικά, που αντιμετωπίζει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ώστε να μην σημειώνονται μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στα χειρουργεία λόγω έλλειψης υλικών;