Απροστάτευτο το Σέιχ Σου λόγω απουσίας ψεκασμών

Απροστάτευτο το Σέιχ Σου λόγω απουσίας ψεκασμών Κύριο

Αρ. πρωτ.: 5821

Θεσσαλονίκη, 2 Ιουνίου 2016

Προς Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Απροστάτευτο το Σέιχ Σου λόγω απουσίας ψεκασμών»

Το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου είναι ένας πολύτιμος πνεύμονας πρασίνου για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Φαίνεται, ωστόσο, πως η αδιαφορία και η αναλγησία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θυσιάζει τα πάντα με δικαιολογία την οικονομική κρίση, καθώς την τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητοι ψεκασμοί για την προστασία των δέντρων, αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας ήταν τον Οκτώβριο του 2014.
Ως εκ τούτου σήμερα τα δέντρα είναι ευάλωτα σε ασθένειες και αποδυναμωμένα εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού της πευκοκάμπιας. Η πευκοκάμπια τρέφεται αποκλειστικά με τις βελόνες των κωνοφόρων δημιουργώντας το πεδίο για την εμφάνιση των χαρακτηριζόμενων νηματωδών οργανισμών, που τρώνε τους φλοιούς των δέντρων και τα ξεραίνουν.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να έχουν εξασθενήσει τα δέντρα του Σέιχ Σου, να έχει περιοριστεί η ανάπτυξή τους, ενώ παράλληλα παρατηρούνται φαινόμενα ξήρανσης των δέντρων, γεγονός που καθιστά το δάσος του Σέιχ Σου ευάλωτο σε ένα ενδεχόμενο πυρκαγιάς ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο που διανύουμε.
Επιπλέον, το δάσος υπό αυτές τις συνθήκες αντί να λειτουργεί ως πνεύμονας πρασίνου και οξυγόνου, αποτελεί κίνδυνο για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πνευμονολογικά προβλήματα, καθώς πυροδοτεί την έξαρση αλλεργιών και άσθματος.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Για ποιους λόγους εδώ και δύο σχεδόν χρόνια δεν έχει προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο σε καμία ενέργεια προστασίας και στους απαραίτητους ψεκασμούς των δέντρων του δάσους του Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη;

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να προστατεύσει έστω και την ύστατη στιγμή τον πολύτιμο αυτό πνεύμονα πρασίνου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τη δημόσια υγεία των πολιτών;