Θεσμικά και λειτουργικά κενά στους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς της χώρας

Θεσμικά και λειτουργικά κενά στους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς της χώρας Κύριο

Αρ. πρωτ.:

Θεσσαλονίκη, 31 Μαΐου 2016

Προς:
- Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
-Υπουργό Οικονομικών
-Αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Θεσμικά και λειτουργικά κενά στους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς της χώρας»

Ένα θέμα μείζονος σημασίας για τη χώρα σε πολλαπλά επίπεδα είναι οι χερσαίοι συνοριακοί σταθμοί εισόδου και εξόδου της ελληνικής επικράτειας, όπου ελέγχονται πρόσωπα και αγαθά.
Στο πλαίσιο αυτό το σχέδιο νόμου «Οργάνωση και λειτουργία των χερσαίων συνοριακών σταθμών της χώρας» του αρμόδιου Υπουργείου έρχεται να ρυθμίσει θεσμικά και λειτουργικά ζητήματα.
Πιο συγκεκριμένα, στο σχέδιο νόμου αναφέρονται οι οδικοί σιδηροδρομικοί σταθμοί της χώρας μας στους Κήπους και τις Καστανέες του νομού Έβρου, στους Ευζώνους και τη Δοϊράνη του νομού Κιλκίς, στη Νίκη και την Κρυσταλλοπηγή του νομού Φλώρινας, στην Κακαβιά και τη Μέρτζιανη του νομού Ιωαννίνων και στη Σαγιάδα του νομού Θεσπρωτίας και δύο σιδηροδρομικοί σταθμοί στο Πύθιο του νομού Έβρου και την Ειδομένη του νομού Κιλκίς. Ωστόσο, δεν γίνεται καμία αναφορά στους μεθοριακούς σταθμούς Κυπρίνου στον νομό Έβρου, Νυμφαίας στον νομό Ροδόπης και Εξοχής στον νομό Δράμας.
Αυτό που προκαλεί όμως αλγεινή εντύπωση είναι το γεγονός ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεν χάνει μία ακόμα ευκαιρία να φανερώσει την κακοδιαχείριση που την χαρακτηρίζει, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που επιβαρύνει τους πολίτες με επιπλέον φόρους και μειώσεις/κρατήσεις μισθών, τοποθετώντας γενικούς διευθυντές και διευθυντές στις νέες δομές που δημιουργεί.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το Άρθρο 06, παρ. 1. «Σε κάθε χερσαίο οδικό συνοριακό σταθμό συνιστάται θέση Διοικητή, [...] Η θητεία του Διοικητή λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου γενικής διεύθυνσης, καταβάλλονται δε σε αυτόν οι πάσης φύσεως αποδοχές του γενικού διευθυντή Υπουργείου. Η μισθοδοσία του Διοικητή βαρύνει την οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση». Ενώ αντίστοιχα στην παρ. 3. Αναφέρεται: «Η θητεία του Διοικητή των Συνοριακών Σταθμών Καστανιών, Δοϊράνης, Μέρτζιανης και Σαγιάδας λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου διεύθυνσης, καταβάλλονται δε σε αυτόν οι πάσης φύσεως αποδοχές του διευθυντή Υπουργείου. Η μισθοδοσία του Διοικητή βαρύνει την οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση».

Επιπλέον στο Άρθρο 6, παρ. 7 αναφέρεται: «Για τη διοικητική υποστήριξη του Διοικητή επιτρέπεται η απόσπαση μέχρι τεσσάρων υπαλλήλων από το δημόσιο, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου αυτών ή από άλλους φορείς του δημόσιου τομέα, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης [...]».

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Σε ποιο βαθμό θα επιβαρυνθεί επιπλέον ο κρατικός προϋπολογισμός με τις νέες ρυθμίσεις που φέρει το νομοσχέδιο αναφορικά με τις απολαβές των διοικητών των μεθοριακών σταθμών που εξισώνονται με τους γενικούς διευθυντές των υπουργείων;

-Τι προβλέπεται να γίνει με τη στελέχωση των συνοριακών σταθμών, πέρα των τεσσάρων διοικητικών υπαλλήλων που προβλέπεται να αποσπαστούν, από τελωνειακούς υπαλλήλους και αστυνομικούς, οι οποίοι φέρουν το μεγαλύτερο επιχειρησιακό βάρος στους ελέγχους που πραγματοποιούνται;

-Τι προβλέπεται για τους τρεις συνοριακούς χερσαίους σταθμούς Κυπρίνου, Νυμφαίας και Εξοχής που δεν αναφέρονται στο σχέδιο νόμου; Σκοπεύει το αρμόδιο Υπουργείο να τους καταργήσει;

- Το 2014 το αρμόδιο τότε Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης είχε προχωρήσει στην υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων για την αναβάθμιση των χερσαίων μεθοριακών σταθμών της Βόρειας Ελλάδας. Σε ποιο βαθμό προχώρησαν οι διαδικασίες αυτές;