Η επιβολή και του τέλους πληρότητας πλήττει τον τουρισμό της χώρας

Η επιβολή και του τέλους πληρότητας πλήττει τον τουρισμό της χώρας Κύριο

Αρ. πρωτ.: 5328

Θεσσαλονίκη, 12 Μαΐου 2016

Προς Υπουργούς:
-Οικονομικών
-Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Η επιβολή και του τέλους πληρότητας πλήττει τον τουρισμό της χώρας»

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, αλλά και οι επαγγελματίες του κλάδου μετά τις νέες πληροφορίες ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προβλέπεται να επιβάλει τέλος πληρότητας στα ξενοδοχεία από 1 Ιανουαρίου 2017.
Πρόκειται για ένα μέτρο που θα δώσει τη χαριστική βολή σε έναν κλάδο που ήδη έχει δοκιμαστεί μετά το σύνολο των φοροεισπρακτικών μέτρων, που έχουν επιβληθεί το τελευταίο διάστημα και που προσπαθεί να παραμένει ανταγωνιστικός απέναντι στις γείτονες χώρες όπως η Τουρκία, η Ιταλία και η Ισπανία, που φαίνεται να κερδίζουν συνεχώς μεγαλύτερο κομμάτι από την τουριστική πίτα, καθώς είναι πιο οικονομικές και δη πιο ανταγωνιστικές.
Οποιαδήποτε περαιτέρω επιβάρυνση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, που έρχεται να προστεθεί στην αύξηση του ΦΠΑ, θα αποβεί καταστροφική για την επιβίωση του κλάδου του τουρισμού. Την ίδια στιγμή θα ακυρώσει τη δυνατότητα του ελληνικού τουρισμού να στηρίξει τα δημόσια έσοδα και να προσφέρει θέσεις εργασίας.
Δεδομένου ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι κρατήσεις για το 2017 και την επόμενη τουριστική περίοδο έχουν ήδη ξεκινήσει, οι επαγγελματίες του κλάδου εκφράζουν φόβους για περαιτέρω ακυρώσεις και μειώσεις στις κρατήσεις που δέχονται κυρίως από το εξωτερικό.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Επαληθεύουν τα αρμόδια Υπουργεία το μέτρο επιβολής τέλους πληρότητας στα ξενοδοχεία;

-Προβλέπεται τα αρμόδια Υπουργεία να αποσύρουν το μέτρο επιβολής τέλους πληρότητας, διότι θα πλήξει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, αλλά και του συνεδριακού τουρισμού;

-Έχουν προχωρήσει τα συναρμόδια Υπουργεία σε σχετική αναλογιστική μελέτη για την ισχύ ενός μέτρου που προβλέπεται να πλήξει τις κρατήσεις και την εισροή συναλλάγματος από τον τουρισμό;