Νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στους Δήμους Ωραιοκάστρου και Δέλτα

Νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στους Δήμους Ωραιοκάστρου και Δέλτα Κύριο

Αρ. πρωτ.:

Θεσσαλονίκη, 25 Απριλίου 2016

Προς:
-Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
-Αναπληρωτή Υπουργό αρμόδιο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στους Δήμους Ωραιοκάστρου και Δέλτα»

Αναστάτωση και προβληματισμό έχει προκαλέσει η δημιουργία και δεύτερου κέντρου φιλοξενίας προσφύγων μεταναστών στον Δήμο Ωραιοκάστρου, σε απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων από το κέντρο εγκατάστασης που λειτουργεί ήδη στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου.
Πιο συγκεκριμένα δημιουργείται ένα ακόμα hotspot στο εργοστάσιο EXALKO με στεγασμένο χώρο 13.000 τμ, που βρίσκεται κοντά στην περιοχή του Παλαιοκάστρου στα διοικητικά όρια του Δήμου Ωραιοκάστρου στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.
Την ίδια στιγμή προωθείται η δημιουργία ακόμη τριών κέντρων εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών στα διοικητικά όρια του Δήμου Δέλτα, πλησίον του οικισμού Καλοχωρίου, σε δύο εγκαταλελειμμένες επιχειρήσεις και πλησίον του βιολογικού σταθμού Καλοχωρίου.
Ως εκ τούτου, ο συντριπτικός όγκος των εγκλωβισμένων στη χώρα μας προσφύγων και μεταναστών βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία ξεπερνώντας πλέον τις 26.000. Με τις ενέργειες αυτές στις οποίες προχωρά τώρα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, σε απόσταση μόλις πέντε χιλιομέτρων (Σίνδος-Καλοχώρι-Διαβατά-Ωραιόκαστρο) πρόκειται να συγκεντρωθεί τουλάχιστον το 30% των προσφύγων όλης της επικράτειας.
Δεν είναι δυνατόν στους Δήμους Δέλτα και Ωραιοκάστρου να έχει συγκεντρωθεί τέτοιος τεράστιος αριθμός προσφύγων και μεταναστών, μάλιστα σε περιοχές πυκνοκατοικημένες και με έντονα προβλήματα, τη στιγμή που υπάρχουν άλλες περιοχές στη χώρα που δεν έχει γίνει εγκατάσταση ούτε ενός πρόσφυγα και μετανάστη, όπως για παράδειγμα η Πελοπόννησος, η Κρήτη, η Στερεά Ελλάδα.
Εάν προχωρήσει το εν λόγω σχέδιο πρόκειται για κατάφορη καταπάτηση του αιτήματος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας για ισομερή κατανομή των προσφύγων μεταναστών. Ήδη η περιοχή αυτή είναι επιβαρυμένη με τη μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών, ενώ ακόμη ο Δήμος Ωραιοκάστρου εμπλέκεται ήδη ενεργά στη διαχείριση του θέματος, καθώς στο στρατόπεδο Ασσήρου προετοιμάζονται τα γεύματα, ενώ συμμετέχει ενεργά και με την αποκομιδή απορριμμάτων και ανακύκλωσης με 7 πλήρη φορτία-δρομολόγια εβδομαδιαίως συμπεριλαμβανομένου του στρατοπέδου Αναγνωστοπούλου.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Επιβεβαιώνουν οι αρμόδιοι Υπουργοί τις πληροφορίες ότι θα δημιουργηθούν νέα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών προσφύγων σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια (EXALKO, κτίρια πλησίον του βιολογικού καθαρισμού Καλοχωρίου) στους Δήμους Ωραιοκάστρου και Δέλτα;

-Εάν ναι, με ποια κριτήρια επιλέχτηκαν οι εν λόγω χώροι, ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των προσφύγων-μεταναστών που πρόκειται να μεταφερθούν εκεί;

-Γιατί τα αρμόδια Υπουργεία δεν προχώρησαν σε σχετική διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, που ήδη έχει επιβαρυνθεί με τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας προσφύγων;

-Σκοπεύουν τα αρμόδια Υπουργεία να επανεξετάσουν το θέμα αυτό και μελετήσουν τη φιλοξενία και εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος και η Κρήτη;