Τραγικές συνθήκες διαβίωσης στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ

Τραγικές συνθήκες διαβίωσης στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ Κύριο

Αρ. πρωτ.: 4745

Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2016

Προς Υπουργούς:
- Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
- Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Τραγικές συνθήκες διαβίωσης στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ»

Εικόνα εγκατάλειψης και παρακμής παρουσιάζουν οι φοιτητικές εστίες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εν έτει 2016 οι τοίχοι και ταβάνια καλύπτονται από μούχλα, τα μπάνια είναι χαλασμένα και οι ανελκυστήρες εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα εκατοντάδες φοιτητές να ζουν σε σχεδόν ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι στην Α' Εστία σε έναν ολόκληρο όροφο λειτουργεί μόνο μία τουαλέτα για όλους τους φοιτητές, γεγονός που καταλύει τους κανόνες υγιεινής και εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Στο κτίριο της Γ' Εστίας, που είναι οκτώ ορόφων, επί μήνες οι ανελκυστήρες ήταν χαλασμένοι και εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των φοιτητών.
Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, καθώς ο τακτικός προϋπολογισμός του ΑΠΘ έχει μειωθεί κατά 20% το 2016 σε σχέση με το 2015, έχει ως αποτέλεσμα την ελλιπή συντήρηση των κτιρίων, όπου διαμένουν νέοι φοιτητές που έχουν ανάγκη από στέγαση, καθώς προέρχονται από την επαρχία και από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα που δεν τους επιτρέπουν να μείνουν κάπου αλλού.
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές των τεσσάρων κτιρίων των φοιτητικών εστιών του ΑΠΘ, υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν περίπου 1.500 φοιτητές, αριθμός ωστόσο που μειώνεται πολύ λόγω των προβλημάτων ελλιπούς συντήρησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σήμερα πολλά δωμάτια να έχουν κριθεί ακατάλληλα και να είναι σφραγισμένα.
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στον τομέα συντήρησης εδώ και έξι μήνες είναι απλήρωτοι, ενώ για κάθε κτίριο αντιστοιχεί μόνο ένας φύλακας, γεγονός που ελλοχεύει επιπλέον κινδύνους, καθώς παρατηρούνται κρούσματα κλοπών.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να αποδοθούν τα απαραίτητα κονδύλια για τη συντήρηση των φοιτητικών εστιών του Α.Π.Θ., που καταρρέουν από την εγκατάλειψη, ώστε να γίνουν και πάλι αξιοπρεπείς οι συνθήκες διαβίωσης των φοιτητών;

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν άμεσα τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να αποδοθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους στον τομέα της συντήρησης που παραμένουν απλήρωτοι;