Κινδυνεύουν με λουκέτο οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί

Κινδυνεύουν με λουκέτο οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί Κύριο

Αρ. πρωτ.: 4746

Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2016

Προς Υπουργό:
- Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Κινδυνεύουν με λουκέτο οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί»

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν πολλοί δήμοι στον Νομό Θεσσαλονίκης, λόγω της αναλγησίας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος «Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής».
Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή της χρηματοδότησης του προγράμματος προκαλεί μία σειρά προβλημάτων στην εύρυθμη λειτουργία των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και των ΚΔΑΠμεΑ, με άμεσο κίνδυνο εκατοντάδες παιδιά να βρεθούν εκτός προγράμματος.
Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015 και έχει ολοκληρωθεί το 60% της σχολικής χρονιάς, έχει καταβληθεί μόλις το 10% της συνολικής χρηματοδότησης. Ως εκ τούτου οι εργαζόμενοι είναι εδώ και μήνες απλήρωτοι, ενώ οι δημοτικές δομές αντιμετωπίζουν πλέον ελλείψεις αγαθών.
Σε μια περίοδο που η ελληνική οικογένεια πλήττεται από τις πολιτικές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το τρίτο και επαχθέστερο Μνημόνιο να έχει στραγγαλίσει το οικογενειακό εισόδημα, αποτελεί χρέος της πολιτείας να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και των ΚΔΑΠμεΑ.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Προβλέπεται η Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην καταβολή των ποσών που αντιστοιχούν στη μέχρι σήμερα υλοποίηση του έργου, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν ομαλά και απρόσκοπτα οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί και οι παιδικοί σταθμοί;

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή ροή της χρηματοδότησης και λειτουργία του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής»;