Ποινική Δίωξη σε βάρος Αναπληρωτή Υπουργού της Κυβέρνησης για απιστία σε βαθμό κακουργήματος»

Ποινική Δίωξη σε βάρος Αναπληρωτή Υπουργού της Κυβέρνησης για απιστία σε βαθμό κακουργήματος» Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 3927/11.03.2016

Αθήνα, 11 Μαρτίου 2016

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κο Νικόλαο Παρασκευόπολο

ΘΕΜΑ: «Ποινική Δίωξη σε βάρος Αναπληρωτή Υπουργού της Κυβέρνησης για απιστία σε βαθμό κακουργήματος»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Σε πρόσφατη εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού ΒΗΜΑ FM 99,5 'Σεμνά και Ταπεινά' καθώς και στο από 11-2-2016 δημοσίευμα της εφημερίδας 'ΤΑ ΝΕΑ', στη στήλη 'Στίγμα' του Γιώργου Χρ. Παπαχρήστου αναφέρεται ότι εξωκοινοβουλευτικός Αναπληρωτής Υπουργός της παρούσας Κυβέρνησης και συγκεκριμένα ο κος Κωνσταντίνος Φωτάκης κατηγορείται για το αδίκημα της απιστίας που διέπραξε σε δημόσιο φορέα και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι έχει ασκηθεί εις βάρος του ποινική δίωξη από τον αρμόδιο εισαγγελέα για την πράξη της απιστίας από κοινού και κατ' εξακολούθηση για ποσό ορισμένων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και έχει σχηματιστεί σχετική δικογραφία. Η υπόθεση λέγεται ότι βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης χωρίς να είναι γνωστό αν η αρμόδια ανακρίτρια που έχει τον σχετικό φάκελο ήδη από τον Οκτώβριο 2014 έχει καλέσει για κατάθεση τον εν λόγω Αναπληρωτή Υπουργό ή κάποιον από τους λοιπούς συγκατηγορούμενούς του, οι οποίοι αριθμούνται περί τους δέκα.
Τα παραπάνω αποκτούν ακόμα πιο βαρύνουσα σημασία, καθότι ο ως άνω Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας εποπτεύει τον ίδιο τομέα στον οποίο απασχολείτο την περίοδο για την οποία κατηγορείται για απιστία.

Επειδή, ο ως Άνω Αναπληρωτής Υπουργός, ο οποίος κατηγορείται για απιστία σε δημόσιο φορέα ορισμένων εκατοντάδων χιλιάδων Ευρώ διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή δημόσιο χρήμα και κονδύλια περί του 1,2-1,3 δις Ευρώ.
Επειδή, η σχετική δικογραφία βρίσκεται ήδη στην αρμόδια ανακρίτρια εδώ και ενάμιση χρόνο, χωρίς καν να έχουν κληθεί να καταθέσουν οι βασικοί κατηγορούμενοι.
Επειδή, η συγκεκριμένη υπόθεση εγείρει, πλην των ποινικών ευθυνών των εμπλεκομένων, τεράστια ζητήματα πολιτικών ευθυνών της Κυβέρνησης, η οποία επέλεξε να τοποθετήσει εξωκοινοβουλευτικό Υπουργό, ο οποίος ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων του κατηγορείτο για απιστία σε βαθμό κακουργήματος.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός,

1. Έχετε λάβει προσωπικά γνώση της υπόθεσης και των κατηγοριών που έχουν διατυπωθεί σε βάρος του Αναπληρωτή Υπουργού της Κυβέρνησης;

2. Ενόψει του ότι καθυστερεί η δικαστική διαλεύκανση της υπόθεσης από το αρμόδιο ανακριτικό γραφείο, προτίθεστε να ζητήσετε την επίσπευση εκδίκασης της;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μαρία Αντωνίου
Θεόδωρος Καράογλου
Κώστας Τσιάρας
Γεράσιμος Γιακουμάτος
Σοφία Βούλτεψη
Ιωάννης Αντωνιάδης
Νίκος Παναγιωτόπουλος
Κώστας Κουκοδήμος
Γιώργος Βαγιωνάς
Άννα Καραμανλή
Χαράλαμπος Αθανασίου