«Τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα»

«Τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 4150

Θεσσαλονίκη, 22 Μαρτίου 2016

Προς Υπουργό:
Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα»

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις που παρατηρούνται σε βασικά φάρμακα στα ράφια των φαρμακείων, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα και ταλαιπωρία στους ασθενείς. Οι ελλείψεις είναι σε περισσότερα από 135 φαρμακευτικά σκευάσματα με τη λίστα να μεγαλώνει καθημερινά. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν τα φάρμακά τους. Τα σκευάσματα, συνταγογραφούμενα και μη, που βρίσκονται σε έλλειψη αφορούν παυσίπονα, αναλγητικά, αγχολυτικά, φάρμακα οστεοπόρωσης, θεραπείες για το πεπτικό σύστημα κ.α.
Εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή και δεν επιληφθεί του θέματος το αρμόδιο Υπουργείο θα αυξηθούν οι ελλείψεις σε βασικά φάρμακα και θα κινδυνεύσουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Τα σκευάσματα αυτά βρίσκονται σε μόνιμη έλλειψη ή σε περιορισμένη διάθεση λόγω ανεπάρκειας ή διατίθενται μόνο εάν προηγηθεί πληρωμή. Μάλιστα οι ελλείψεις παρατηρούνται και σε εμβόλια, δημιουργώντας επίσης μεγάλα προβλήματα. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να επιληφθεί του θέματος και να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες για να μην συνεχιστούν οι μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα, που παρατηρούνται στα ράφια των φαρμακείων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να μην υπάρξουν άλλες ελλείψεις σε βασικά φαρμακευτικά σκευάσματα;