«Ισόρροπη κατανομή προσφύγων-μεταναστών σε όλη τη χώρα»

«Ισόρροπη κατανομή προσφύγων-μεταναστών σε όλη τη χώρα» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 4130

Θεσσαλονίκη, 22 Μαρτίου 2016

Προς:
-Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
-Αναπληρωτή Υπουργό αρμόδιο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Ισόρροπη κατανομή προσφύγων-μεταναστών σε όλη τη χώρα»

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Βόρεια Ελλάδα από το δυσανάλογο βάρος που καλείται να σηκώσει στο μείζον θέμα του προσφυγικού. Από τους σχεδόν 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί σε όλη τη χώρα, με την προσμονή να περάσουν τα σύνορα που έχουν κλείσει, ο συντριπτικός όγκος τους βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία, όπου φιλοξενούνται περισσότεροι από 26.000 πρόσφυγες.
Η περιοχή της Ειδομένης έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο καταυλισμό, όπου χιλιάδες πρόσφυγες μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά και μεγάλοι άνθρωποι ζουν κυριολεκτικά μέσα στη λάσπη, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες περιμένοντας να ανοίξουν τα σύνορα. Μόνο στον καταυλισμό της Ειδομένης οι πρόσφυγες ξεπερνούν τις 12.000, αριθμός ωστόσο που συνεχώς αυξάνεται δραματικά.
Αντίστοιχα στο Χέρσο και τη Νέα Καβάλα Κιλκίς βρίσκονται περίπου 8.000 πρόσφυγες, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης 2.100, ενώ στην Κεντρική Ελλάδα βρίσκονται περίπου 1.900 πρόσφυγες.
Η Μακεδονία δεν αντέχει να σηκώσει μόνη της εξ'ολοκλήρου το βάρος της προσφυγικής-μεταναστατευτικής κρίσης, ιδίως από τη στιγμή που μετά τη συμφωνία της 17ης και 18ης Μαρτίου, οι αφίξεις στα νησιά συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Μόνο σε δύο μέρες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έφτασαν 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σχεδιάζει να λειτουργήσει τρεις νέους χώρους ως κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας 1.500 και πλέον προσφύγων. Εντύπωση προκαλεί όμως το γεγονός ότι και πάλι τα σχέδια της Κυβέρνησης περιορίζονται στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς οι πληροφορίες κάνουν λόγο για χώρους στα Λαγκαδίκια του Δήμου Λαγκαδά, στα Γιαννιτσά του Δήμου Πέλλας και στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.
Την ίδια στιγμή δεν γίνεται καμία αναφορά για αναζήτηση αντίστοιχων λύσεων και δομών φιλοξενίας των προσφύγων σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα και η Θεσσαλία.
Όπως μαρτυρούν οι ίδιοι οι αριθμοί, στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας έχει προωθηθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των προσφυγικών ροών ξεπερνώντας το 50% του συνόλου των προσφύγων και των μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα.
Υπό αυτές τις συνθήκες η Κυβέρνηση οφείλει να θωρακίσει τη Βόρειο Ελλάδα και να χαράξει μία δίκαιη και ορθολογική γεωγραφικά κατανομή του προσφυγικού κύματος. Δεν είναι δυνατόν μία περιοχή, η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας να μπορέσει να σηκώσει όλο το βάρος του προσφυγικού ζητήματος χωρίς να υπάρξουν επιπτώσεις και να εξελιχθεί ομαλά και διαχειρίσιμη η κατάσταση.
Σε μια τέτοια περίπτωση κινδυνεύουν να ανατραπούν οι ισορροπίες στις τοπικές κοινότητες, που ακόμα και εάν είναι φιλικά διακείμενες απέναντι στο δράμα των προσφύγων, όταν η κατανομή δεν είναι αναλογική και με βάση τον πληθυσμό της περιοχής εγκατάστασης, τότε διαταράσσονται οι ισορροπίες και αναπόφευκτα δημιουργούνται προβλήματα. Δεν είναι δυνατόν σε περιοχές όπου οι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 300, να ετοιμάζεται η μετεγκατάσταση περισσότερων από 1.000 προσφύγων, καθώς θα προκύψουν προβλήματα επάρκειας ακόμα και του δικτύου υδροδότησης.
Στο πλαίσιο αυτό απαραίτητη και επιτακτική είναι η ισομερής κατανομή των προσφύγων αναλογικά σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στην Μακεδονία, ενώ εξαίρεση θα πρέπει να αποτελέσουν μόνο οι ευαίσθητες περιοχές της Θράκης και των ακριτικών νησιών του Αιγαίου.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο άμεσα προκειμένου να προχωρήσει στην ισόρροπη και ισομερή κατανομή των προσφύγων και των μεταναστών, που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και όχι μόνο στην Κεντρική Μακεδονία;

-Για ποιους λόγους έχουν εξαιρεθεί μέχρι στιγμής από τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περιοχές, όπως η Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος, η Κρήτη από τις περιοχές δημιουργίας κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών;

-Θα διασφαλίσουν οι αρμόδιοι Υπουργοί την εξαίρεση της Θράκης και των ακριτικών νησιών του Αιγαίου από τους τόπους εγκατάστασης προσφύγων;

-Τι προβλέπεται να γίνει με τη μετεγκατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται στην περιοχή της Ειδομένης και σε ποια κέντρα μετεγκατάστασης πρόκειται να προωθηθούν;

-Είναι στα σχέδια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να δημιουργήσει και νέα κέντρα υποδοχής προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα;

-Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένοι χώροι στην Κεντρική Μακεδονία και εάν προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες;