«Η εθνική εξωτερική πολιτική αγνοείται»

«Η εθνική εξωτερική πολιτική αγνοείται» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 3868

Θεσσαλονίκη, 10 Μαρτίου 2016

Προς Υπουργούς:
-Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
-Εξωτερικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Η εθνική εξωτερική πολιτική αγνοείται»

Απροκάλυπτα και χωρίς καμία αντίδραση από πλευράς Ελληνικής Κυβέρνησης, το γειτονικό κράτος των Σκοπίων συνεχίζει ανενόχλητο τις προκλήσεις σε κάθε είδους επίπεδο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αυτή τη φορά δε διστάζει να χρησιμοποιεί την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στην αλληλογραφία του με το Ελληνικό δημόσιο. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έλαβε αίτηση από τις υπηρεσίες της ΠΓΔΜ για την έκδοση σκοπιανού κατηγορούμενου, που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη, όπου αναφερόταν η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», χωρίς να τα επιστρέψει πίσω ως απαράδεκτα.
Στο παρελθόν παρόμοια έγγραφα επιστρέφονταν πίσω, σε αντίθεση με τα όσα συμβαίνουν τώρα, όπου η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδέχεται τις προκλήσεις των Σκοπιανών χωρίς καμία αντίδραση. Είναι ολοφάνερο, ότι η εθνική εξωτερική πολιτική αγνοείται, αφού έχουμε παραδώσει γη και ύδωρ, χωρίς συγκροτημένο σχέδιο άσκησης εξωτερικής πολιτικής, με εμφανή την αδιαφορία από πλευράς των αρμόδιων Υπουργείων. Με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, η χώρα μας βρίσκεται πλέον στο περιθώριο των Βαλκανίων, καθώς τα αρμόδια Υπουργεία με τις καθυστερημένες αντιδράσεις τους και την γενικότερη απραξία τους επιβαρύνουν την ήδη αρνητική κατάσταση, που βρίσκεται η πατρίδα μας.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Επιβεβαιώνει το αρμόδιο Υπουργείο την ύπαρξη σχετικής αλληλογραφίας των Ελληνικών με τις σκοπιανές αρχές, όπου το γειτονικό κράτος αναφέρεται ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας»;

- Ποια ήταν η επίσημη αντίδραση των αρμόδιων Υπουργείων στις προκλητικές ενέργειες της ΠΓΔΜ;

-Ο-