Οφειλές του ΕΟΠΥΥ πνίγουν το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Οφειλές του ΕΟΠΥΥ πνίγουν το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Κύριο

Αρ. πρωτ.:

Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2016

Προς Υπουργό:
- Υγείας, κο Ανδρέα Ξανθό

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Οφειλές του ΕΟΠΥΥ πνίγουν το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου»

Άκρως ανησυχητική είναι η κατάσταση στην οποία έχει επέλθει το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη, λόγω των ληξιπρόθεσμών οφειλών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που αγγίζουν τα 220 εκατομμύρια ευρώ.
Το Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» ένα σύγχρονο νοσοκομείο εξυπηρετεί 400.000 ασθενείς το χρόνο όχι μόνο από την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, καθώς καλύπτει το 50% των ιατρικών περιστατικών της υγειονομικής περιφέρειας στην οποία ανήκει, ενώ κύρια πηγή χρηματοδότησής του είναι τα ασφαλιστικά ταμεία και συγκεκριμένα ο ΕΟΠΥΥ.
Οι μέχρι στιγμής αποσπασματικές καταβολές χρηματικών ποσών σε άτακτες περιόδους δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις του νοσηλευτικού ιδρύματος, που είναι σταθερές σε μηνιαία βάση. Εάν δεν αλλάξει η ισχύουσα κατάσταση τότε διακυβεύεται ακόμα και η ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του νοσοκομείου, με τους αρμόδιους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υπό τον φόβο απρόσμενων εξελίξεων και υπό τις πιέσεις που δέχονται από τις πιστώτριες εταιρείες για κατασχέσεις.
Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική μείωση προσωπικού, ενώ η μη αναπλήρωση των κενών θέσεων που προκύπτουν θέτει το σύστημα υπό κατάρρευση. Οι ανάγκες περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία αυξάνονται συνεχώς ως άμεσο επακόλουθο μιας συνεχώς επεκτεινόμενης οικονομικής κρίσης και της δυσπραγίας των πολιτών να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα.
Σε όλη αυτήν την κατάσταση έρχεται να προστεθεί και η αδυναμία πρόσληψης νέου προσωπικού, που έχει ως αποτέλεσμα να μένουν ανενεργές οκτώ σύγχρονες χειρουργικές αίθουσες με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, 20 κλίνες στη μονάδα εντατικής θεραπείας και δύο πτέρυγες νοσηλευτικών μονάδων πλήρως εξοπλισμένων.
Η διοίκηση του νοσοκομείου έχει προχωρήσει στην αποστολή εξώδικου στον ΕΟΠΥΥ σε μια ύστατη προσπάθεια να διασώσει την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου, αλλά και να αποφύγει ενδεχόμενο κίνδυνο λουκέτου.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να καταβληθούν άμεσα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», ώστε να ξεπεράσει τα κρίσιμα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει από τις οφειλές αυτές;

-Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να ανοίξουν και να τεθούν σε λειτουργία οι χειρουργικές αίθουσες και οι μονάδες του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου που δεν μπορούν να λειτουργήσουν, λόγω έλλειψης προσωπικού;