Ταξικός διαχωρισμός πίσω από την επιλογή του στρατοπέδου "Αναγνωστοπούλου" στα Διαβατά ως κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων»

Ταξικός διαχωρισμός πίσω από την επιλογή του στρατοπέδου "Αναγνωστοπούλου" στα Διαβατά ως κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων» Κύριο

Αρ. πρωτ.:

Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2016

Προς Υπουργό:
- Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Ταξικός διαχωρισμός πίσω από την επιλογή του στρατοπέδου "Αναγνωστοπούλου" στα Διαβατά ως κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων»

Μέγα κοινωνικό ζήτημα προκάλεσε στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης η απίστευτα κυνική δήλωση-ομολογία του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαου Τόσκα, στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αταίριαστοι», ότι η Κυβέρνηση απέρριψε το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στο στρατόπεδο «Γ. Μακρή» της Θέρμης, με το αιτιολογικό ότι είναι «η πιο ακριβή περιοχή της Θεσσαλονίκης».
Η παραπάνω εξοργιστική δήλωση πέρα από το γεγονός ότι φανερώνει έναν απροκάλυπτο κοινωνικό διαχωρισμό της Θεσσαλονίκης σε «ακριβές» και «υποβαθμισμένες» περιοχές, εκ μέρους μάλιστα μιας Κυβέρνησης η οποία δηλώνει «Αριστερή», αποτελεί προϊόν ταξικής μνησικακίας σε βάρος της ήδη υποβαθμισμένης και επιβαρυμένης δυτικής πλευράς της Περιφερειακής μας Ενότητας. Διαχωρίζει, δηλαδή, τους Θεσσαλονικείς σε πατρικίους και πληβείους.
Ταυτόχρονα, όμως, γεννά εύλογα ερωτήματα σχετικά με τα κοινωνικά και τεχνικά κριτήρια που τέθηκαν από την πλευρά των αρμόδιων Υπουργείων, προκειμένου να επιλεγεί το στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου» στα Διαβατά ως «κατάλληλος» χώρος για τη λειτουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Το στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου» επιλέχθηκε ως κατάλληλος χώρος για τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων με κριτήριο την αξία γης ή την καταλληλότητά του από άποψης χώρων και εγκαταστάσεων;

-Η άποψή του κ. Τόσκα απηχεί και τη θέση της Κυβέρνησης;

-Εάν η επιλογή του στρατοπέδου «Αναγνωστοπούλου» στα Διαβατά δεν έγινε με ταξικά κριτήρια, τότε γιατί η Κυβέρνηση δεν έχει αποδοκιμάσει μέχρι σήμερα την απαράδεκτη δήλωση του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη;