Κίνδυνος για την αλλοίωση του πληθυσμού της Θράκης

Κίνδυνος για την αλλοίωση του πληθυσμού της Θράκης Κύριο

Αρ. πρωτ.: 3168

Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2016

Προς Υπουργούς:
-Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης
- Εξωτερικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Κίνδυνος για την αλλοίωση του πληθυσμού της Θράκης»

Με μια άστοχη και επικίνδυνη απόφαση, αναφορικά με την εγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δημιουργεί τις προϋποθέσεις αλλοίωσης του πληθυσμού της Θράκης. Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση με ειδικά κλιμάκια, που απέστειλε στον Έβρο αναζητά κατοικίες και καταλύματα, που θα στεγάσουν πρόσφυγες και μετανάστες, στα πλαίσιο προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι χαρακτηριστικό, ότι δεν πρόκειται για την δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων (hot spots), αλλά πάνω από 6.000 πρόσφυγες κατά κύριο λόγο μουσουλμάνοι (σε σύνολο 86.000) θα εγκατασταθούν στον Έβρο με αρχικό σχεδιασμό για τουλάχιστον δυο χρόνια σε καταλύματα, ξενοδοχεία ή διαμερίσματα, το ενοίκιο των οποίων θα επιδοτείται από την πολιτεία και την Ε.Ε.
Είναι προφανές, ότι μια τέτοια απόφαση σε μια τόσο ιδιαίτερα ευαίσθητη εθνικά περιοχή, όπως η Θράκη, όπου εδώ και χρόνια με υπόγειους μηχανισμούς ενισχύεται το μουσουλμανικό στοιχείο, είναι επικίνδυνη και δημιουργεί ανισορροπίες στην περιοχή. Η τελευταία περιοχή για την οποία θα υπήρχε σκέψη εγκατάστασης μουσουλμάνων προσφύγων και μεταναστών θα ήταν η Θράκη. Μια περιοχή με ιδιαίτερα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά, όπου οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, μέσω της ανθελληνικής πολιτικής που εφαρμόζει το Τουρκικό προξενείο συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να εγκαταλείψει κάθε σκέψη και ενέργεια εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών στη Θράκη, καθώς ο κίνδυνος αλλοίωσης της πληθυσμιακής σύνθεσης της περιοχής είναι έντονος.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Επιβεβαιώνει η Κυβέρνηση τις πληροφορίες περί εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο, μέσω σχετικού προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας και της Ε.Ε.;