Περιβαλλοντική Αδειoδότηση Υδροηλεκτρικού Έργου Φράγματος Μεσοχώρας

Περιβαλλοντική Αδειoδότηση Υδροηλεκτρικού Έργου Φράγματος Μεσοχώρας Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 3054/10.02.2016

Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:
- τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Π. Σκουρλέτη

Θέμα: Περιβαλλοντική Αδειoδότηση Υδροηλεκτρικού Έργου Φράγματος Μεσοχώρας

Για πολλούς μήνες η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) κρατάει αδικαιολόγητη στάση αναμονής και ολιγωρεί στο ζήτημα της ενεργοποίησης και ολοκλήρωσης του σημαντικότερου Υδροηλεκτρικού Έργου της χώρας των τελευταίων δεκαετιών, του φράγματος της Μεσοχώρας. Τα έργα της Μεσοχώρας άρχισαν να κατασκευάζονται το 1985 και το μεγαλύτερο μέρος τους είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί από το 2001. Όμως, παρότι το έργο ανήκει στη ΔΕΗ, επειδή η κατασκευή του ταμιευτήρα Μεσοχώρας είχε συνδεθεί αρχικά με τα έργα εκτροπής Αχελώου, το έργο βρέθηκε στο στόχαστρο τοπικιστικών και άλλων αντιθέσεων με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος. Τελικά, με αποφάσεις της πολιτείας από τη δεκαετία του 90, η ποσότητα μεταφοράς υδάτων από τον Αχελώο στη λεκάνη Πηνειού, περιορίστηκε σε μικρότερες ποσότητες (αρχικά 600 εκ.κ.μ. και στη συνέχεια 250 εκ.), και στην πιο πρόσφατη απόφαση που εκδόθηκε από το ΣτΕ (υπ.αρ. 26/2014) το έργο αυτό διαχωρίστηκε ουσιαστικά και τυπικά από την «εκτροπή Αχελώου» και άνοιξε ο δρόμος για την λειτουργία του.
Η χώρα, για πρώτη φορά με πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης του Α. Σαμαρά ολοκλήρωσε και απέκτησε μέσα στο 2014, μια πλήρη σειρά Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων όλων των Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας, μεταξύ των οποίων και αυτών για τα υδατικά διαμερίσματα Δυτ. Ελλάδας (Αχελώος) και Θεσσαλίας (Πηνειός), που αποτελούσαν προϋπόθεση για την επανεκκίνηση των διαδικασιών λειτουργίας της Μεσοχώρας. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της Μεσοχώρας, σε συνέχεια σχετικών εντολών της τότε Κυβέρνησης προς τη Δ.Ε.Η., υποβλήθηκε το Νοέμβριο του 2014.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Ιανουάριος 2015) παρέλαβε το φάκελο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, και συνέχισε με τη διαβούλευση με το κοινό και τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Παρότι, ένα χρόνο και πλέον μετά οι αρμόδιες Υπηρεσίες συνέταξαν το σχέδιο της Απόφασης Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σκουρλέτης δεν την έχει υπογράψει ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες λειτουργίας του έργου.

Σε πρόσφατη κοινή ανακοίνωση του ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας, του ΤΕΕ Μαγνησίας και της Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών (Ε.ΘΕ.Μ.) σημειώνεται πως « Σύμφωνα με τη Διοίκηση της ΔΕΗ, η επένδυση για τα παραπάνω έργα ανέρχεται στο ποσό των 511 εκ. ευρώ (σημερινές αξίες), ποσό που διπλασιάζεται εάν ληφθούν υπόψη αφενός οι απώλειες ενέργειας από όλα αυτά τα χρόνια που η Μεσοχώρα είναι παγωμένη, αφετέρου το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων για την κατασκευή. Οι πιέσεις μάλιστα που δέχεται η ΔΕΗ είναι ακόμη μεγαλύτερες από το γεγονός ότι τα 511 εκ. ευρώ λογιστικά θα έπρεπε να καταγράφονται στις «ζημίες» της επιχείρησης, κάτι που, εάν δεν προχωρήσει η λειτουργία του έργου, θα επιβαρύνει απίστευτα τους μετόχους της ΔΕΗ (κράτος και ιδιώτες)».

Μπροστά σε αυτή την αδήριτη πραγματικότητα και δεδομένου ότι με το συγκεκριμένο έργο:
• ενισχύεται σημαντικά το ενεργειακό απόθεμα της χώρας και μειώνονται οι ανάγκες για «εισαγωγή» ενέργειας,
• συμβάλλει στην αντιπλημμυρική προστασία των κατάντι περιοχών με την αποθηκευτική ικανότητα των 250 εκατ.κ.μ
• βοηθά σημαντικά στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής με την παραγωγή καθαρής πράσινης ενέργειας και τους περιορισμούς εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
• δημιουργούνται προϋποθέσεις σημαντικής απορρόφησης εργατικού δυναμικού κατά τη διάρκεια του έργου αλλά και στη συνέχεια, κατά τη λειτουργία του .

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

α. Γιατί καθυστερεί ο Υπουργός την Υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση και λειτουργία του Υδροηλεκτρικού Έργου Μεσοχώρας;

β. Ποια η στάση του Υπουργού κατά την εκδίκαση στο ΣτΕ (24/2/16) της προσφυγής εναντίον της Απόφασης του Υπουργείου του για τα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων;

γ. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για την ένταξη στο ενεργειακό σύστημα νέων ΥΗ έργων και ιδιαίτερα αυτά τα οποία είναι ολοκληρωμένα ή βρίσκονται υπό κατασκευή;

δ. Με ποιόν τρόπο σκέπτεται η κυβέρνηση να περιορίσει το σημαντικό όγκο εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που αναγκάζεται σήμερα να πραγματοποιεί η χώρα μας, ιδίως για κάλυψη αναγκών αιχμής;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές:

1. Σκρέκας Κωνσταντίνος
2. Καράογλου Θεόδωρος
3. Κεφαλογιάννη Όλγα
4. Στύλιος Γεώργιος
5. Καραμανλής Κωνσταντίνος
6. Κεδίκογλου Συμεών
7. Κασαπίδης Γεώργιος
8. Ασημακοπούλου Άννα-Μισέλ
9. Βούλτεψη Σοφία
10. Αθανασίου Χαράλαμπος
11. Μπουκώρος Χρήστος
12. Γεωργαντάς Γεώργιος
13. Γιακουμάτος Γεράσιμος
14. Βαγιωνάς Γεώργιος
15. Μπούρας Αθανάσιος
16. Βρούτσης Ιωάννης
17. Αντωνιάδης Ιωάννης
18. Καλαφάτης Στάυρος
19. Καββαδάς Αθανάσιος
20. Γιόγιακας Βασίλειος
21. Παναγιωτόπουλος Νικόλαος
22. Κέλλας Χρήστος