Επιστροφή ΕΦΚ καυσίμων σε αλιευτικά και μυδοκαλλιεργητικά σκάφη

Επιστροφή ΕΦΚ καυσίμων σε αλιευτικά και μυδοκαλλιεργητικά σκάφη Κύριο

Αρ. πρωτ.: 2926

Θεσσαλονίκη, 5 Φεβρουαρίου 2016

Προς Υπουργό:
- Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Επιστροφή ΕΦΚ καυσίμων σε αλιευτικά και μυδοκαλλιεργητικά σκάφη»

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι αλιείς και οι μυδοτρόφοι, στους οποίους δεν έχει καταβληθεί η επιστροφή του Ενιαίου Φόρου Κατανάλωσης καυσίμων, με αποτέλεσμα να πλήττονται εξαιτίας και της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το τελευταίο δίμηνο του 2014 (Νοέμβριο και Δεκέμβριο) και όλο το 2015 δεν πραγματοποιήθηκε καμία επιστροφή του ΕΦΚ καυσίμων των αλιευτικών και μυδοκαλλιεργητικών σκαφών στα Κύμινα και τα Νέα Μάλγαρα του Δήμου Δέλτα. Μάλιστα η διαδικασία παραλαβής των σχετικών δικαιολογητικών από τα αρμόδια τελωνεία έχει σταματήσει από το προηγούμενο έτος.
Οι καθυστερήσεις αυτές επιβαρύνουν την ήδη δεινή θέση, στην οποία βρίσκονται ο αλιείς και οι μυδοτρόφοι και πλήττουν τον κλάδο τους, δεδομένου μάλιστα του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου, που θέλει να εφαρμόσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιοι πλήττονται από τον εμπαιγμό και την ακολουθούμενη πολιτική της Κυβέρνησης, η οποία τους θέτει στο περιθώριο, χωρίς καν να τους καταβάλλει όσα δικαιούνται. Ως εκ τούτου είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση καταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ καυσίμων των αλιευτικών και μυδοκαλλιεργητικών σκαφών, ειδάλλως ο κλάδος κινδυνεύει με πλήρη αφανισμό.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Πότε προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να επιτρέψει τον ΕΦΚ καυσίμων στους αλιείς και μυδοκαλλιεργητές, στους οποίους δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία πληρωμή από το τέλος του 2014 και για όλο το 2015;