Προβλήματα στον κλάδο της Ελληνικής Οινοποιίας

Προβλήματα στον κλάδο της Ελληνικής Οινοποιίας Κύριο

Αρ. πρωτ.: 2664

Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2016

Προς Υπουργό:
- Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Προβλήματα στον κλάδο της Ελληνικής Οινοποιίας»

Σημαντικά προβλήματα δημιουργούνται στον τομέα της οινοποιίας στη χώρα μας έπειτα από την απόφαση της Κυβέρνησης να επιβάλλει Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί. Χωρίς σχέδιο και με εμφανή προχειρότητα η Κυβέρνηση προχώρησε στην απόφασή της αυτή, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση και διάλογος με τους εμπλεκόμενους. Ο Ελληνικός Οινοποιητικός τομέας αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς και εξωστρεφείς τομείς, τα πλεονεκτήματα του οποίου είναι πολλά και μπορούν να ενισχύσουν την εθνική μας οικονομία. Ένας από τους πιο παραγωγικούς κλάδους της χώρας μας δέχεται ακόμη ένα πλήγμα από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Πολλές οινοποιητικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς το αποτέλεσμα από την επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί ήταν να ανασταλούν πολλές εμπορικές συμφωνίες και να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους οινοπαραγωγούς. Με αυτή την επιβολή η βιωσιμότητα των οινοποιητικών επιχειρήσεων πλήττεται και οι συνέπειες για την οικονομία της χώρας μας είναι δυσβάσταχτες. Οφείλει η Κυβέρνηση να επανεξετάσει το συγκεκριμένο ζήτημα και να μην βάλει λουκέτο με την απόφαση της σε χιλιάδες οινοποιητικές επιχειρήσεις.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να επανεξετάσει την απόφαση επιβολής ΕΦΚ στο κρασί και να αποσύρει το συγκεκριμένο μέτρο, που πλήττει χιλιάδες οινοποιητικές επιχειρήσεις στη χώρα μας;