Η εξαπάτηση των πολιτών πίσω από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών

Η εξαπάτηση των πολιτών πίσω από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών Κύριο

Αρ. πρωτ.: 2581

Θεσσαλονίκη, 22 Ιανουαρίου 2016

Προς Υπουργό Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Η εξαπάτηση των πολιτών πίσω από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών»

Για άλλη μία φορά η Κυβέρνηση προχωρά στη λήψη γρήγορων και πρόχειρα σχεδιασμένων αποφάσεων αδυνατώντας να χαράξει μία μελετημένη και βιώσιμη πολιτική με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων. Πρόκειται για ένα μέτρο που κρύβει πολλές παγίδες, καθώς εξαγγείλει μειώσεις, οι οποίες όμως στην πράξη συνοδεύονται από παράλληλες αυξήσεις (συντελεστών ΕΝΦΙΑ και χάσιμο επιδομάτων ενοικίου, θέρμανσης κτλ), καταρρίπτοντας για ακόμα μία φορά τον μύθο για το κοινωνικό πρόσωπο της Κυβέρνησης.
Οι νέες τιμές προβλέπεται μάλιστα να έχουν αναδρομική ισχύ από τον Μάιο του 2015, γεγονός που σημαίνει ότι θα καθορίσουν τον νέο ΕΝΦΙΑ του 2016. Από τη μία το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε μείωση των αντικειμενικών αξιών που ισχύουν σήμερα από τον Μάρτιο του 2007, ενώ από την άλλη εκτιμάται ότι θα αυξήσει τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να βρει έσοδα ύψους 2,65 δις. ευρώ για το 2016.
Προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός ότι ενώ δεν αλλάζουν οι ζώνες υπολογισμού, αλλάζει η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ακινήτου ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται, ενώ για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθούν οριζόντιες μειώσεις, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εκάστοτε περιοχής. Γεγονός που καταδεικνύει τη βιασύνη και την αδυναμία των αρμόδιων υπηρεσιών να μελετήσουν διεξοδικά όλες τις παραμέτρους και να καταλήξουν σε ένα μέτρο δίκαιο και ορθολογικό που δεν καλύψει απλώς μία τρύπα του προϋπολογισμού, αλλά θα αποδώσει και σε βάθος χρόνου.
Το μεγάλο κόλπο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών κρύβεται στην παράλληλη αύξηση φόρων και στον αποκλεισμό πολιτών από την παροχή επιδομάτων.
Οι φόροι που επηρεάζονται και αυξάνονται από τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες είναι ο ΕΝΦΙΑ, καθώς αυξάνονται οι συντελεστές, το τεκμήριο κατοικίας ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή και κατ΄ επέκταση το τεκμαρτό εισόδημα, τα τέλη Ακίνητης Περιουσίας, οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεάς, γονικών παροχών, το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης ή ρύθμισης αυθαιρέτων κα.
Παράλληλα επιτυγχάνεται και ο αποκλεισμός χιλιάδων πολιτών από επιδόματα που σε άλλες περιπτώσεις δικαιούντο, όπως επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, επιδότηση ενοικίου, δωρεάν ρεύμα, οικογενειακό επίδομα, φοιτητικό επίδομα, απαλλαγή 50% από τον ΕΝΦΙΑ, κάρτα σίτισης.

Η εξαπάτηση των πολιτών όμως δεν σταματά εδώ, καθώς το μέτρο θα έχει αναδρομική ισχύ, γεγονός που σημαίνει ότι θα επανυπολογιστούν οι φόροι μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιών, το επίδομα θέρμανσης.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Για ποιους λόγους το αρμόδιο Υπουργείο προχωρά τόσο πρόχειρα στην οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εκάστοτε περιοχής;

-Σε ποιο βαθμό θα οδηγήσουν οι μειώσεις των αντικειμενικών αξιών σε αυξήσεις των συντελεστών ΕΝΦΙΑ, και με τι ισχύ;

-Τι προβλέπεται να συμβεί με τους χιλιάδες πολίτες που αντιμετωπίζουν ήδη πολλά οικονομικά προβλήματα και κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμά τους στη παροχή σημαντικών κοινωνικών επιδομάτων, όπως θέρμανσης, σίτισης, επιδότησης ενοικίου κα;