Καθυστέρηση πληρωμής προκαταβολής εξισωτικής αποζημίωσης στους Έλληνες παραγωγούς

Καθυστέρηση πληρωμής προκαταβολής εξισωτικής αποζημίωσης στους Έλληνες παραγωγούς Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 2301/13.01.2016

Αθήνα 13-1-2016

Ερώτηση

Προς
Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Καθυστέρηση πληρωμής προκαταβολής εξισωτικής αποζημίωσης στους Έλληνες παραγωγούς»

Κύριε Υπουργέ,

Με δύο κατά σειρά ανακοινώσεις σας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στις 30 και στις 31 Δεκεμβρίου 2015, ανακοίνωνε την έναρξη της ήδη καθυστερημένης πληρωμής της προκαταβολής του 75% της Εξισωτικής Αποζημίωσης του 2015 στους δικαιούχους παραγωγούς.

Παρ' όλα αυτά, οι λογαριασμοί των αγροτών άρχισαν να πιστώνονται μόλις από τις 5 Ιανουαρίου 2016 και έπειτα, με την κατανομή μάλιστα των βοσκοτόπων και άρα των ενισχύσεων να γίνεται με τρόπο, που απέδωσε τελικά σημαντικά μειωμένα χρηματικά ποσά στους παραγωγούς, λόγω του ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναγνώρισε µειωµένες εκτάσεις βοσκότοπων, σε σχέση µε αυτές, που δήλωσαν οι παραγωγοί, επιβάλλοντας μάλιστα και ποινές.

Την ίδια στιγμή, πολλοί παραγωγοί με λίγες ζωικές μονάδες πήραν μεγαλύτερο ποσό εξισωτικής αποζημίωσης σε σχέση με κάποιους, οι οποίοι είχαν πολύ περισσότερες ζωικές μονάδες, ακόμα και τις διπλάσιες, ενώ πολλές είναι οι διαμαρτυρίες παραγωγών ότι αποκλείστηκαν από την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες ανακάλυψαν ξαφνικά εξωγεωργικά εισοδήματα.

Σε άλλες περιπτώσεις, δεν δόθηκε εξισωτική αποζημίωση τόσο σε αυτούς, που έχουν ειδικά δικαιώματα όσο και σε αυτούς οι οποίοι ήταν στον επιτόπιο έλεγχο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ενώ την προκαταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης δεν έλαβαν ούτε όσοι παραγωγοί δραστηριοποιούνται σε νησιά του Αιγαίου, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ομοίως, πενιχρά ποσά έλαβαν και οι εκατοντάδες κτηνοτρόφοι του Έβρου και της Μακεδονίας των οποίων το ζωικό τους κεφάλαιο επλήγη λόγω της οζώδους δερματίτιδας.

Επιπροσθέτως και ενώ το Υπουργείο μιλούσε στις ανακοινώσεις του για δήθεν νοικοκύρεμα, δεν στάθηκε ικανό να πληρώσει στο σύνολο των παραγωγών ούτε καν την εξισωτική αποζημίωση των ετών 2014 ακόμα και του 2013, παρά το γεγονός ότι σε σχετικό δελτίο τύπου που εκδώσατε, δηλώνατε στις 17/12/2015 είχατε ανακοινώσει ότι «έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας (δηλαδή από τις 21 Δεκεμβρίου 2015) οι αγρότες θα πληρωθούν και οφειλές παλαιότερων ετών της εξισωτικής αποζημίωσης ύψους περίπου 120 εκατ. ευρώ».

Τελικά, αντί για 120 εκ. ευρώ πληρώσατε στις 31 Δεκεμβρίου 2015 – δέκα μέρες μετά - 100 εκ. ευρώ σε 58.000 αγρότες και μάλιστα όχι μέσω κοινοτικών κονδυλίων αλλά από χρήματα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αφήνοντας έτσι άλλα προγράμματα απλήρωτα, που κανονικά θα έπρεπε να πληρωθούν από το ΠΔΕ όπως για παράδειγμα προγράμματα των δήμων από το Leader, που εγκρίθηκαν από το 2014.

Ως εκ τούτου και επειδή:

Οι δικαιούχοι παραγωγοί της εξισωτικής αποζημίωσης με απογοήτευση διαπιστώνουν για μία ακόμη φορά την ασυνέπεια λόγων και έργων του αρμόδιου Υπουργείου όσον αφορά στην πληρωμή της προκαταβολής των χρημάτων, που τους αναλογούν

Τα χρήματα της εξισωτικής αποζημίωσης είναι απολύτως αναγκαία για την επιβίωση των εκμεταλλεύσεων των Ελλήνων παραγωγών σε μία έτσι και αλλιώς εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Πότε θα εκκαθαριστεί η εξισωτική αποζημίωση του 2015 για το σύνολο των δικαιούχων παραγωγών;
2. Τι ποσά αναμένεται να πληρωθούν;
3. Γιατί αρκετά ποσά ήταν σημαντικά μειωμένα σε σχέση με αυτά, που περίμεναν οι παραγωγοί και με ποιον τρόπο θα αρθούν αυτές οι αδικίες;
4. Γιατί δεν έχουν πληρωθεί ακόμα στο σύνολο των παραγωγών οι εξισωτικές αποζημιώσεις των ετών 2014 αλλά και 2013 και πότε προβλέπεται αυτό να γίνει;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αραμπατζή Φωτεινή Βουλευτής Σερρών ΝΔ
Καράογλου Θεόδωρος Βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης ΝΔ
Σταϊκούρας Χρήστος Βουλευτής Φθιώτιδας ΝΔ
Κεφαλογιάννης Ιωάννης Βουλευτής Ρεθύμνης ΝΔ
Δήμας Χρίστος Βουλευτής Κορινθίας ΝΔ
Δημοσχάκης Αναστάσιος Βουλευτής Έβρου ΝΔ
Αντωνίου Μαρία Βουλευτής Καστοριάς ΝΔ
Σκρέκας Κωνσταντίνος Βουλευτής Τρικάλων ΝΔ
Μπασιάκος Ευάγγελος Βουλευτής Βοιωτίας ΝΔ
Στύλιος Γεώργιος Βουλευτής Άρτας ΝΔ
Κουκοδήμος Κωνσταντίνος Βουλευτής Πιερίας ΝΔ
Γεωργαντάς Γεώργιος Βουλευτής Κιλκίς ΝΔ
Ασημακοπούλου Άννα – Μισέλ Βουλευτής Β΄Αθηνών ΝΔ
Κόνσολας Εμμανουήλ Βουλευτής Δωδεκανήσου ΝΔ
Αναστασιάδης Σάββας Βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης ΝΔ
Αντωνιάδης Ιωάννης Βουλευτής Φλώρινας ΝΔ
Κασαπίδης Γεώργιος Βουλευτής Κοζάνης ΝΔ
Παναγιωτόπουλος Νίκος Βουλευτής Καβάλας ΝΔ
Κυριαζίδης Δημήτριος Βουλευτής Δράμας ΝΔ
Βλάσης Κωνσταντίνος Βουλευτής Αρκαδίας ΝΔ
Μπούρας Αθανάσιος Βουλευτής Αττικής ΝΔ
Δαβάκης Αθανάσιος Βουλευτής Λακωνίας ΝΔ
Κέλλας Χρήστος Βουλευτής Λάρισας ΝΔ
Κατσανιώτης Ανδρέας Βουλευτής Αχαΐας ΝΔ
Μπουκώρος Χρήστος Βουλευτής Μαγνησίας ΝΔ
Γιόγιακας Βασίλειος Βουλευτής Θεσπρωτίας ΝΔ
Βεσυρόπουλος Απόστολος Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ