Με φορολογική αβεβαιότητα ξεκίνησε η νέα χρονιά

Με φορολογική αβεβαιότητα ξεκίνησε η νέα χρονιά Κύριο

Αρ. πρωτ.: 2291

Θεσσαλονίκη, 12 Ιανουαρίου 2016

Προς Υπουργό
-Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Με φορολογική αβεβαιότητα ξεκίνησε η νέα χρονιά»

Σε απόλυτο φιάσκο εξελίσσεται η φορολογική πολιτική που ευαγγελίζεται να πατάξει τη φοροδιαφυγή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς μέχρι στιγμής το αρμόδιο Υπουργείο δεν μπορεί να καταλήξει σε μία σταθερή φορολογική πολιτική, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει το νέο οικονομικό έτος 2016.
Χαμένοι στη μετάφραση είναι οι πολίτες από το απόλυτο αλαλούμ που έχει προκαλέσει η ανικανότητα του Υπουργείου Οικονομικών να χαράξει μία σταθερή πολιτική για τη συλλογή αποδείξεων, το «χτίσιμο» του αφορολόγητου και τη χρήση πλαστικού χρήματος.
Το χρονικό της αναλγησίας του Υπουργείου Οικονομικών ξεκίνησε τον Δεκέμβριο όταν οι πληροφορίες έκαναν λόγο για συγκέντρωση αποδείξεων για το έτος 2015 προκειμένου να πετύχει έκπτωση ο φορολογούμενος, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, όπου δεν έχουν προσκομίσει αποδείξεις γινόταν λόγος για επιβάρυνση πρόσθετου φόρου ύψους 22%.
Οι πληροφορίες αποδόθηκαν σε νομοτεχνική ρύθμιση, καθώς με την αλλαγή του νόμου υπάρχει νομικό κενό για την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων για το 2015. Στη συνέχεια ο ίδιος ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην κατοχύρωση αφορολόγητου μόνο μέσω τραπεζικών συναλλαγών με τη χρήση πλαστικού χρήματος επιχειρηματολογώντας μάλιστα υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής με τον τρόπο αυτό. Την ίδια στιγμή όμως άφηνε αναπάντητα πολλά ερωτήματα, όπως τι γίνεται με τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που δεν χρησιμοποιούν κάρτες, αλλά και πως αποκλείονται από το αφορολόγητο πολίτες που ζουν σε μικρά χωριά όπου δεν είναι δυνατή η χρήση καρτών και πλαστικού χρήματος.
Στο τελευταίο επεισόδιο της παρωδίας αυτής ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, ενώ έχει ξεκινήσει η νέα χρονιά, και με εκκρεμή τη σχετική νομοτεχνική ρύθμιση, επανέφερε το θέμα συλλογής αποδείξεων για το έτος 2016 από το βήμα της Βουλής.
Την ίδια στιγμή ασαφές παραμένει το είδος των δαπανών που θα εξασφαλίζουν το αφορολόγητο, ενώ ακόμα και σήμερα δεν έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος, ώστε να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες και κατευθύνσεις στους φορολογούμενους.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Για ποιους λόγους δεν έχει προχωρήσει η νομοτεχνική ρύθμιση που αφορά στη συλλογή ή μη αποδείξεων για το 2015 και πως θα διαχειριστεί το αρμόδιο Υπουργείο πιθανή αναδρομική ισχύ μέτρου που θα λάβει για την τρέχουσα περίοδο, όπου υπάρχει το νομικό κενό;

-Τι προβλέπεται τελικά να ισχύσει για το οικονομικό έτος 2016 σε ότι αφορά στη συλλογή αποδείξεων, στην κατοχύρωση αφορολόγητου και στη χρήση πλαστικού χρήματος;

-Πότε προβλέπεται να εκδοθεί σχετική εγκύκλιος του αρμόδιου Υπουργείου για το τι θα ισχύσει για το 2016 για τις αποδείξεις και το αφορολόγητο;