Αλαλούμ με το νέο σύστημα νοσηλείας στο ΕΣΥ

Αλαλούμ με το νέο σύστημα νοσηλείας στο ΕΣΥ Κύριο

Αρ. πρωτ.: 2157

Θεσσαλονίκη, 29 Δεκεμβρίου 2015

Προς Υπουργό:
Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Αλαλούμ με το νέο σύστημα νοσηλείας στο ΕΣΥ»

Αλαλούμ θα επικρατήσει με το νέο έτος στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, όπου με το νέο σύστημα νοσηλείας οι ασθενείς θα κινδυνεύουν να βρεθούν με εξιτήριο εκτός νοσοκομείων, παρόλο που δεν θα έχουν θεραπευτεί πλήρως. Συγκεκριμένα, εάν κάποιος έχει ξεπεράσει τις προβλεπόμενες ημέρες νοσηλείας και το προβλεπόμενο κόστος θεραπείας θα πρέπει να εξέλθει του νοσοκομείου, ασχέτως εάν έχει θεραπευτεί ή όχι. Σε διαφορετική περίπτωση θα μπορεί να συνεχίσει τη νοσηλεία του μόνο εάν πληρώσει ο ίδιος τις επιπλέον ημέρες που θα χρειαστεί να νοσηλευτεί και το επιπλέον κόστος της θεραπείας του.
Ο κίνδυνος να βγαίνουν οι ασθενείς από το νοσοκομείο, χωρίς να έχουν αναρρώσει και να έχουν θεραπευτεί είναι ορατός, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει σε μεγάλο βαθμό η ζωή τους. Το νέο αυτό σύστημα, που θα εφαρμοστεί από το 2016, έχει ως στόχο τη μείωση του κόστους νοσηλείας και εξετάσεων, εκδίδοντας πρόωρα εξιτήρια στους ασθενείς. Όμως το υπέρτατο αγαθό της υγείας των ασθενών δεν μπορεί να τίθεται σε κίνδυνο, αποκλειστικά και μόνο για να διασφαλιστεί η δαπάνη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, χωρίς να υπολογίζεται η ζωή των ασθενών. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να αναθεωρήσει το συγκεκριμένο πλαίσιο νοσηλείας στα νοσοκομεία, που θα ισχύσει από το 2016, διαφορετικά η υγεία των ασθενών θα βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να μην ισχύσει το νέο σύστημα νοσηλείας στο ΕΣΥ, όπου ασθενείς θα παίρνουν εξιτήριο από τα νοσοκομεία παρόλο που δεν θα έχουν θεραπευτεί πλήρως;